Katastrofa kao magnet za lajkove i širenje dezinformacija 

546

Svijet i dalje tuguje za desetinama hiljada žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji. Pomoć šalje ko kako i koliko može, ali nažalost ljudski gubici su nenadoknadivi, dok će za sanaciju posljedica ove prirodne katastrofe biti potrebne godine. Nije prošlo ni 24 sata od mučnih scena koje su stizale uglavnom iz Turske, a društvene mreže su se usijale od dezinformacija i teorija zavjere. 

“Magična svjetlost” 

Najzastupljenija među njima ticala se upravo usijanja. Korisnici društvenih mreža i dežurni dezinformatori pitaju – kakva se to “magična” svjetlost javila u momentu potresa. Zatim su uslijedile teorije da su korišćeni neka vrsta seizmičkog oružja ili HAARP, stoga i bljesak. Tu teoriju pobijaju decenije istraživanja.  

HAARP je projekat koji se bavi izučavanjem jonosfere i prema riječima naučnika  – ne može izazvati zemljotres. Svjetlost za vrijeme zemljotresa nije nepoznat fenomen. Ranije su slične pojave zabilježene prilikom potresa u Meksiku, Kanadi, Peruu, Italiji. Jedna od teorija je da su u pitanju električna pražnjenja tokom seizmičke aktivnosti. 

Neki su otišli i korak dalje i snop svjetlosti sa lansiranja rakete Sojuz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu pripisali momentu prije zemljotresa u Turskoj. Brzom pretragom došli smo do zaključka da je u pitanju snimak iz kazahstanskog gradića Balkaš, iz septembra 2022.  

Reciklaža starih videa i fotografija 

Još jedna reciklaža stigla nam je iz Japana, iz 2011. Korisnici društvenih mreža dijelili su video u kojem se vide automobili kako se jako tresu. Na snazi je bio snažan zemljotres, ali ne u Turskoj, kako se tvrdi. Video je nastao u Tokiju, tokom katastrofalnog zemljotresa, koji je doveo do nuklearne katastrofe u Fukušimi.  

Zemljotresi koji su pogodili Tursku i Siriju osjetili su se širom susjednih zemalja. U Italiji je čak izdato upozorenje na cunami. Ali, ako je vjerovati korisnicima društvenih mreža i videu koji se brzo proširio, cunami je već pogodio obale Turske i Sirije. To nije istina. Video na kojem se vide plimni talasi nastao je 2017. u Durbanu, u Južnoj Africi. Mediji su objavili da su plaže u tom gradu zatvorene zbog visokih talasa, a koji su najvjerovatnije nastali kao posljedica ciklona kod obale Madagaskara.  

Spasilački napori da se pronađu preživjeli bili su nadljudski i angažovane su sve raspoložive domaće i međunarodne snage. U ekipama su bili i psi tragači. Međutim, za buđenje empatije mnogi su se, svjesno ili nesvjesno, poslužili starim fotografijama. Na jednoj od njih vidi se Trion, pas koji je učestvovao u akciji spašavanja tokom odrona u američkoj državi Vašington. 

Na drugoj je prikazan pas koji stoji u ruševinama, dok se pored njega može vidjeti ljudska ruka. Obrnutom pretragom dolazi se do podatka da je u pitanju stock fotografija, koja se može preuzeti sa nekog od sajtova za pretplatu. Ista fotografija korišćena je nekoliko puta prethodnih godina.  

Geopolitičke fantazije 

Neposredno prije zemljotresa nekoliko konzulata zapadnih zemalja u Turskoj je zatvoreno. Vlasti tih zemalja upozorile su na opasnost od napada, koji bi mogli biti rezultat složenih političkih odnosa u vezi sa pristupanjem Švedske i Finske NATO-u. Tome je prethodilo spaljivanje Kurana u Švedskoj, na šta su turske vlasti žustro reagovale. Zatvaranje konzulata pojedinci su pokušali da stave u kontekst saznanja da će se zemljotres dogoditi.  

Na istom fonu su i dezinformacije da se zemljotres dešava samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, rekao da će njegova zemlja izaći iz NATO. Erdogan to nije rekao, naprotiv. Iz njegovog kabineta je izražena podrška Alijansi.  

Korisnici društvenih mreža vide teoriju zavjere i u uplovljavanju američkog ratnog broda u Istanbul dan prije zemljotresa, iako se radilo o redovnoj posjeti.  

Pojavile su se i tvrdnje da je gasovod Turski tok oštećen ili razoren, ali o tome nema zvaničnih podataka, te da će Evropa ostati bez energenata jer su gasovodi Sjeverni tok 1 i 2 koji kreću iz Rusije oštećeni u eksplozijama, koje se i dalje istražuju. 

Dalje se govorilo o navodnoj sabotaži, te da energenti iz Azerbejdžana, Katara i Irana sada ne mogu stići do zemalja EU. Za sada nema informacija o prekidu toka energenata iz tih zemalja preko Turske iako je, očekivano, njihov transport bio otežan. 

Seizmičko oružje i “prorok” Hogerbets 

Sveprisutna teorija zavjere je da je zemljotrese, koji su odnijeli desetine hiljada života, izazvala neka vrsta seizmičkog oružja. Teorija je toliko nevjerovatna da je nemoguće i demantovati valjanim dokazima. Ali, naučnici su dali objašnjenje šta bi mogao biti uzrok zemljotresa: saglasni su da su u pitanju pomjeranja tektonskih ploča. 

Nauka, takođe, ne može sa sigurnošću predvidjeti gdje i kada će se zemljotres dogoditi. Ipak, Holanđanin Frenk Hogerbets je, navodno, predvidio katastrofu i našao se na stranicama svih svjetskih medija. Hogerbets je i ranije predviđao, ali su ga mediji nazvali “mistikom”. Pritom, više informacija o ovom čovjeku u nekom relevantnom stručnom magazinu nema.  

Sveukupno, zaključak je da se čak i katastrofa ove razmjere koristi za prikupljanje lajkova na društvenim mrežama, ili ko zna iz koje druge pobude. Da stvar bude gora, ogroman broj žrtava, nenadoknadiva šteta i tuga zbog Turske i Sirije padali su u drugi plan. 

In this article