Kad teniseri postanu „naučnici“ i šire teorije zavjere

1838

Pandemija koronavirus stvorila je bezbroj Fejsbuk epidemiologa, naučnika, virusologa, a najviše teoretičara zavjere.

U objašnjavanje porijekla virusa, njegovog efekta na ljude, moguće vakcinacije upustili su se političari, građani, pa čak i proslavljeni sportisti.

Slavni ruski teniser, Marat Safin, posljednji je primjer „stručnjaka“ koji otkriva šta se zapravo dešava u cijelom svijetu.

Safinove izjave da su „vlasnici svijeta režirali koronavirus“ kako bi čipovali ljude prenijeli su brojni regionalni mediji: Borba, Rts, B92, Dan, Blic, Urbancube, Nova, RtvBN

Izvor ovog sadržaja je Safinov razgovor sa sportskim novinarom u uključenju uživo na Instagramu.

Pojedini mediji, poput portala Glas javnosti i Espreso su u svojim tekstovima čak naveli da je čipovanje već počelo u Švedskoj.

Čipovanje u Švedskoj,  koje pominju ovi mediji, apsolutno se ne može dovesti u vezu sa koronavirusom jer je ugradnja čipova u šaku, koju je započeo Šveđanin Joan Esterlund, vijest prije pojave virusa, a Šveđani čip nisu dobili kroz vakcinu, već su ga dobrovoljno ugradili.

Sam Esterlund je prošle godine izjavio da čip-implanti nisu ništa novo, već prosta kombinacija biologije i tehnologije, da služe za otvaranje vrata, plaćanje, čekiranje karte u vozu… Sve to za ljude koji su ih dobrovoljno ugradili.

Safinove tvrdnje o krivici Bila Gejtsa, Rokfelera, Rotšilda i drugih dežurnih krivaca za većinu neobjašnjenih dešavanja nisu novost, teniser je zapravo ponovio, kako je i sam kazao, „informacije sa interneta“. Raskrinkavanje je već pisalo o jedonoj od teorija da iza koronavirusa stoje svjetski milijarderi.

Takođe, njegove tvrdnje da je Bil Gejts „najavio pandemiju“ predstavljaju jasno izvlačenje iz konteksta tadašnjeg Gejtsovog govora. Gejts jeste govorio o pandemiji, ali je govorio kako svijet nije spreman za novu pandemiju, a sve to nakon što je se Ebola proširila u brojnim afričkim državama i uspjela da stigne na druge kontinente, objašnjavajući da svijet nije spreman za pandemiju koja bi mogla da odnese milione života. Riječi kojima Gejts već godinama upozorava na globalnu pandemiju, izvrću se i koriste se kao dokaz za tvrdnju da je on zapravo donio virus u svijet.

Teoriju o Gejtsovoj “namjeri da čipuje ljude” tim Raskrinkavanja je već analizirao.

S obzirom na činjenicu da Marat Safin nije relevatan sagovornik niti izvor informacija o COVID-19 jer naučnik, već teniser, da se bolje razumije u forhend i bekhend nego u viruse i čipove, te da je iznio neistinite tvrdnje, ovaj slučaj dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Borba: Teorija zavjere | Rts.rs: Teorija zavjere | B92: Teorija zavjere | Dan: Teorija zavjere | Blic.rs: Teorija zavjere | Urbancube: Teorija zavjere | Nova.rs: Teorija zavjere | RTVBN: Teorija zavjere