dezinformatori-lazna-vijest

U danima kada se širi ogromna količina lažnih vijesti, dezinformacija i teorija zavjere oko rata u Ukrajini, velika je odgovornost na mejnstrim medijima, koji moraju dobro da provjere autentičnost snimaka i fotografija sa ratnog područja. Dodatan problem prave dezinformatori koji su se dosjetili da na reciklirane, odnosno, stare fotografije lijepe logoe medija, koje krive za dezinformisanje. U tom vrtlogu laži, put do istine postaje sve teži.  

Takav primjer imamo na Fejsbuk profilu Kraljević Marko III, čije objave često raskrinkavamo.

KOLIKO se LAŽE u medijima da je to neverovatno! U SVAKOM RATU: prva žrtva je ISTINA, pa onda ljudi‼️ Pokazuju se scene iz FILMA kao da je bežanija iz Kijeva. To ovi na Zapadu gutaju i primaju se na to kao na vαkcine i ajde ti onda njima objasni da to nije tako. Biće im jasno kad im jesen bude mračnija od noći.

Na fotografiji se insinuira da je riječ o kolonama automobila i ljudi koji napuštaju Kijev, dok je u desnom uglu znak italijanske televizije TGCOM24, kojoj se pripisuje objava. U donjem uglu je naznačeno da je riječ o sceni iz filma “Veliki udar”.

U cijeloj konstrukciji tačno je samo da je riječ o sceni iz navedenog filma, koji datira iz 1998. godine.

Nije tačno da je to objavila italijanska televizija TGCOM24, što je za fakt-čekerski sajt BUTAC iz te zemlje, potvrdio urednik te kuće. Kako se navodi, kreator lažne vijesti je samo prilijepio logo te televizijske kuće na fotografiju, ali prema riječima urednika, na loš način, jer se logo ne koristi tako, što se može vidjeti na njihovom sajtu.

Pored toga što imaju namjeru da dezinformišu, dezinformatori žele i da iskrive sliku stvarnog stanja u ratom pogođenoj zemlji, koju je do sada napustilo preko million i po ljudi. Prema podacima Ujedinjenih Nacija, do 6. marta je stradalo 364 ljudi, među kojima je 25 djece, dok je 759 povrijeđenih.

Zbog svega navedenog, tu Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article