Ukrajinsko ili rusko vojno vozilo, pitanje je sad?!

1339
oklopno-vozilo-ukrajina

Iz Ukrajine svakodnevno stižu zastrašujući snimci i fotografije, u kojima ljudi ginu u zapaljenim gradovima, koje preživjeli masovno napuštaju. Jedan od zastrašujućih pojavio se drugog dana ruske invazije, kada je vojno vozilo prešlo preko putničkog automobila, iz koga su kasnije tog dana, na sreću, izvlačili živog čovjeka.

Taj video objavio je portal Aktuelno na Fejsbuk stranici, kao i brojni drugi portali u Crnoj Gori, ali i cijelom svijetu.

Ruski tenkovi gaze automobile u Kijevu

U tekstu se ističe da je riječ o ruskom tenku na ulicama Kijeva, u četvrti Obolon, udaljenoj devet kilometara od centra. Istaknut je i video sa Tvitera koji je objavio aktivista iz Bjelorusije, koji je naveo kako je ruski tenk pregazio automobil.

Čije je vojno vozilo koje je pregazilo automobil i ko je bio vozač?

Tog dana, tačnije 25. februara, kada se pojavio snimak, BBC je saopštio kako je Ministarstvo odbrane Ukrajine potvrdilo da su se ruske snage infiltrirale u taj stambeni okrug. Na Fejsbuk nalogu je objavljeno kako je ruska vojska zaplijenila dva vozila Oružanih snaga Ukrajine, presvukla uniforme i velikom brzinom iz Obolona krenula u središte Kijeva. Dodaje se da su ih krajem dana uspjeli ‘neutralizovati’.

Ubrzo zatim, kako je video podijeljen bezbroj puta, krenulo se sa analizama o kojem je tenku riječ, odnosno koje vojno vozilo je u pitanju, što je otvorilo dikusiju na društvenim mrežama.

Na Tviteru se oglasio veteranski ratni dopisnik Elijah J. Magnier koji je istakao da je na snimku ukrajinska ‘Strela-10’. Da ipak nije riječ o ruskom vozilu, objavio je i urednik Projekta izvještavanja o organizovanom kriminalu i kroupciji, Ilija Lozovski.

„Izbrisao sam sve retvitove koji prikazuju vojno vozilo koje gazi civilni automobil u Kijevu. Čini se da se radi o ukrajinskom vozilu koje je izgubilo kontrolu. Još uvijek nema izvještaja o ruskim vozilima u Kijevu. Ovo je još jedan dobar podsjetnik da se ne širi neprovjereni sadržaj”, istakao je Lozovski.

Kako ističu stručnjaci, ‘Strela-10’ je stariji model sovjetskog mobilnog protivvazdušnog sistema kratkog dometa. Dok mnogi ističu da ga koristi vojska Ukrajine, ima onih koji tvrde i da je takav slučaj sa Rusijom. Tako je vojni analitičar iz Finske, Petri Makela za USA Today kazao da „Ukrajina i Rusija je (Strela-10) koriste, tako da je prilično nemoguće identifikovati“.

Dodatnu konfuziju je u cijeloj priči stvorila činjenica da na ruskim vojnim vozilima stoje bijele oznake, najčešće u obliku slova V ili Z, kojih nema na gorenavedenom snimku koji analiziramo. O tome su pisale i kolege iz Istinomera, gdje navode kako vojni stručnjaci smatraju da bi takvi simboli mogli da označavaju kretanje i buduću geografsku lokaciju vojnih jedinica, dok drugi smatraju da su to markacije kako bi izbjegli napadanje svojih trupa.

Na osnovu svih dostupnih podataka, teško je utvrditi ko je bio za volanom u vojnom vozilu na ulici Kijeva i kome ono pripada. Takođe, protok dezinformacija i lažnih vijesti je previše brz, tako da je teško utvrditi sve činjenice.

To je objavio i portal Index.hr koji je previdio grešku i na kraju to i objavio u tekstu pod nazivom ‘Ove vijesti koje smo objavili o ratu u Ukrajini nisu bile točne’. S druge strane, brojni drugi portali su objavili da su napravili grešku, te da je riječ o vojnom vozilu Ukrajine, što opet nije utvrđena činjenica.  

Imajući u vidu sve navedeno, ovoj objavi dajemo ocjenu ‘greška’.

Ocjenu “Greška” dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti sa nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost.

In this article