bil-klinton-lazna-vijest

Vijest o smrti nekadašnje američke državne sekretarke, Medlin Olbrajt, obišla je svijet. Olbrajtova je umrla u 84-oj godini, a o tome su svekoliko pisali i domaći i regionalni mediji. Tim prije jer se njeno ime usko veže za NATO bombardovanje Jugoslavije, 1999. Od Olbrajtove su se oprostili mnogi, pa i njen bivši šef, nekadašnji predsjednik SAD, Bil Klinton, što je takođe ispraćeno medijski. 

Klinton joj je zahvalio na saradnji i pohvalio njene diplomatske napore i uspjehe. Rekao je i da su posljednji put putovali zajedno prije tri godine, kada su bili na “proslavi 20-te godišnjice borbe za nezavisnost Kosova”. 

Zbog NATO intervencije i mučnih scena ‘99-te, javnost u Srbiji i Crnoj Gori ima izrazito negativan stav prema dvojema američkih političara. Mediji, kao i korisnici društvenih mreža, utrkivali su se da skroje što negativniji tekst i da iskoriste uvrede, koje se tog dana još nisu čule. 

Neki su otišli i korak dalje i koristili lažne fotografije kako bi, valjda, još malo “dosolili” ionako škakljiv momenat na medijskoj sceni.

Tako je jedan od profila na Fejsbuku, Glas Moskve, prenio tekst portala IN4S, u kojem se nalazi i fotografija na kojoj jeste Klinton, ali u nešto izmučenijem izdanju. Klinton ne izgleda nimalo dobro, crvene su mu oči, modar je i djeluje kao da ima ozbiljnih zdravstvenih tegoba. 

Međutim, ova fotografija je već stara manipulacija, koja je čak postala i popularni mim

Prema pisanju AP-a, koji se još prošle godine bavio ovim slučajem, originalna fotografija nastala je 2014., a fotograf je Džon Lamparski.

Lažna slika na kojoj se nalazi Bil Klinton ranije je već podijeljena na hiljade puta, uz prateći tekst u kom se navodi “Evo šta se događa kada prodate dušu”, dok su neki korisnici društvenih mreža Klintona upoređivali sa, ni manje – ni više, nego satanom. 

Što se tiče zdravstvenog biltena nekadašnjeg prvog čovjeka Amerike i “neprijatelja broj 1” na ovim prostorima, tačno je da je imao više problema. Prema pisanju američkih medija, Klinton je prošle godine imao urinarnu infekciju, a do sada je imao i dosta problema sa srcem. Međutim, ništa od toga, kako se čini, do sada nije ozbiljno ugrozilo njegovo stanje da bi izgledao u skladu sa nadimcima koje je dobio među mim zajednicom – “AIDS Bill Clinton” ili “Terminally Bill”. 

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article