Kurti nije najavio oduzimanje dijela crnogorske teritorije

997
kurti-kosovo-manipulisanje-cinjenicama

Demarkacija granice Crne Gore i Kosova dugi niz godina predstavljala je otvoreno pitanje između ove dvije zemlje.

Iako je je taj proces finalizovan prije nekoliko godina kada su tadašnji predsjednici Kosova i Crne Gore postigli zajedničku deklaraciju putem koje su se složili da Kosovo procesuira i uloži napore da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, nedavno je aktuelni premijer Kosova, Aljbin Kurti ponovo aktuelizovao tu temu.  Poručio je da je plan njegove zemlje da demarkaciju rješava sa novom crnogorskom vladom, koja će vjerovatno vrlo brzo biti formirana.

Kurtijeva izjava na tu, vrlo osjetljivu temu, ubrzo je dovela do reakcije korisnika na društvenim mrežama, pa smo tako imali priliku da na Fejsbuku vidimo interesantnu interpretaciju izjave kosovskog lidera.

„Kurti najavio oduzimanje dijela teritorije Crne Gore“, piše u fotografiji koja je objavljena u Fejsbuk postu, koji prati opis: „Ajte komite da branite svoju zemlju svoj krš kako zborite. Ajte sad serdari“.

IIspod tog spornog naslova imamo priliku da vidimo izjavu Kurtija u istom obliku u kojem su je prenijeli mediji u regionu.

„Nadamo se da će Crna Gora uskoro imati novu vladu, sa kojom ćemo moći da razgovaramo, da se pozabavimo i ovim pitanjem, za razliku od prethodne vlade koja je, osim Beograda, imala proruske elemente unutra i naravno nije bilo uslova za takav dogovor”, rekao je Kurti prenosi portal Vijesti.

Osim toga Kurti je, kako prenose mediji, kazao da se nada boljim uslovima i mogućnosti da se pregovara o pitanju teritorije i da smatra da je krivica i odgovornost na tadašnjoj vlasti koja je “nepravedno i greškom Crnoj Gori dala 8.200 hektara”.

Izjava Kurtija sugeriše da on nije zadovoljan tom odlukom koja je ranije usvojena, kao i da smatra da je bivša vlast Kosova Crnoj Gori nepravedno dala dio svoje teritorije.

Ipak, i pored toga, kosovski premijer nije najavio oduzimanje dijela teritorije Crne Gore, kao što se navodi na Fejsbuku, već je kazao da se nada pregovorima sa budućom crnogorskom vladom o tom pitanju, koje je po mišljenju kabineta crnogorskog predsjednika Đukanovića odavno ad akta.

Sve navedene činjenice daju nam za pravo da objavu sa Fejsbuka tretiramo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article