Kako je “Kurir” na Adi Bojani “vidio” krokodila

2369

Sa dolaskom ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko godina često smo mogli da čitamo objave u tabloidima gdje se turisti upozoravaju na oprez jer su navodno u vodama uz crnogorsku obalu viđene ili ulovljene ajkule.

Ove godine tabloidni mediji su otišli “korak dalje” pa su im čitaoci javili da su vidjeli krokodila.

O  krokodilu je pisao dnevni listu Kurir u tekstu pod nazivom “Šta to vreba u vodama Ade Bojane? Turisti snimili uznemirujući prizor na popularnoj plaži-Foto”.

U tekstu se navodi:

“Neočekivani “gost” pojavio se na Adi Bojani.Čitaoci Kurira poslali su u našu redakciju uznemirujuću fotografiju sa Ade Bojane, pokraj Ulcinja. Naime, čini se kao da u vodi popularnog izletišta pliva – krokodil. Uznemireni čitaoci kažu da su zabrinuti za svoju bezbjednost i da se u Crnoj Gori sada pored ajkula i delfina pojavila još jedna prijetnja po turiste. Da li je u pitanju krokodil ili ne, procenićete sami”.

Na fotografiji koja prati tekst jasno je lakše je procijeniti da je u pitanju deblo koja se često mogu vidjeti u toj rijeci. Ipak, “Kurir” je procijenio da je u pitanju krokodil. Činjenice, ipak, kažu da krokodili ne žive u Crnoj Gori. Oni su vrsta koja se može naći u Aziji, Australiji, Americi i Africi.

Gdje krokodili i njima slične vrste žive, možete vidjeti na ovoj mapi National Geographica. Na mapi, pretopstavljate, krokodila u Crnoj Gori – nema.

Objavu Kurira prenijeli su portali Crnibombarder i Srbijadanas.

Ovaj beogradski list je u poslednjih nekoliko godina (2017, 2018, 2019) tendenciozne tekstove u kojima su čitaoci već u naslovu upozoravani  na “paniku” u  Crnoj Gori i Budvi zbog pojave ajkule.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

___

Edit: 02.08.2021.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.