Svaki težak događaj, postaje još veći a tragedija još tragičnija kada se u sve uključe djeca. Tako se i dezinformacijama, uključujući djecu u njih, pokušavaju gađati emocije publike.

Od početka vakcinacije neprestano slušamo i čitamo o navodnim smrtnim slučajevima od vakcine, ali ovoga puta, priča je nešto drugačija.

Sada se na društvenim mrežama tvrdi da je tokom testiranja Fajzerove vakcine preminulo dvogodišnje dijete.

Na Fejsbuku je podijeljen naslov teksta sa portala dokumentarac.hr u kojem se tvrdi da je u američkom sistemu za prijavljivanje neželjenih reakcija na vakcina (VAERS), prijavljeno da je dvogodišnja djevojčica preminula 25. februara.

Sitem prijave neželjenih pojava nakon vakcine, odnsono VAERS, u Americi, otvoren je sistem u koji svako može prijaviti neželjene reakcije pa i smrtni slučaj. Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objašnjavaju da to što je neko prijavio smrtni slučaj i da je on povezan sa vakcinom ne znači da je istinito, već da se nakon prijavljivanja sprovodi istraga o slučaju.

Rojters je objavio da im je iz CDC-a saopšteno da je prijava za smrtni slučaj dvogodišnje bebe bila u potpunosti lažirana.

O lažnim prijavama ovog tipa detaljno je izvještavao Vice i objasnio da to nije rijedak slučaj.

Rojters ukazuje da nijedna vakcina nije odobrena za djecu tog uzrasta i da je ona ne primaju, ali da u pedijatrijskom testiranju vakcinu primaju i djeca od šest mjeseci i starija. Ipak, u momentu kada je prijavljena smrt dvogodišnje djevojčice iz Virdžinije, ova testiranja još uvijek nisu počela, ukazuje Rojters i dodaje da su testiranja počela tek mjesec dana nakon što je prijavljena navodna smrt djevojčice. Prva testiranja ovog tipa počela su 24. marta.

Zbog svega navedenog ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.