britanska-vlada-vakcine

Iako je Kalifornija od Brazila udaljena oko 3000 kilometara, to nije spriječilo antivaksere da pokušaju i još jednom obmanu javnost. Naime, protest iz San Dijega tako se niotkuda našao u Brazilu. Čini se da manipulacije brojem umrlih „od vakcine“ nemaju granice.

Različiti snimci, fotografije i podaci koriste se u svrhu dovođenja korisnika društvenih mreža u zabludu o imunizaciji.

U jednom od videa, na kojem vidimo skup u parku i fotografije položene na zemlju, opis glasi:

„BRAZIL…..i SLIKE UMRLIH posle ušpricavanja… Članovi porodica su doneli slike kako bi pokazali kako su prošli njihovi najvoljeniji jer su verovali ”struci” i medijima… …..sve mladi životi……“.

Šta je zapravo istina?

Kako pojašnjavaju brazilski fekt-čekeri, video uopšte nije nastao u Brazilu, već u Americi. Tačnije, u pitanju je protest iz San Dijega koji je održan 8 januara, a koji je organizovala američka konzervativna organizacija „Freedom Revival“.

Na sajtu ove organizacije stoji najava ovog događaja za 8. januar.

Pojašnjavaju da se, među fotografijama navodno preminulih, nalazi i fotografija dječaka po imenu Veverton Silva, čija se, kako navode, smrt ne može povezati sa vakcinacijom.

Druga imena koja se mogu vidjeti u kadru su Mošer Rahman, Davide Bistroti, Gejb Gilespi, Ričard Rou… za koje se takođe, detaljnom pretragom, ne mogu pronaći dokazi da su umrli od posljedica vakcinacije.

Zbog svega navedenog, ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article