Nebuloza da se smrtnost pilota povećala za 1700 odsto

888
smrtnost-pilota

U nizu neistina o navodnim smrtnim slučajevima nakon vakcinisanja tokom prethodnog mjeseca našla se i tvrdnja da se smrtnost pilota u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) povećala za čak 1700 odsto.

Na Fejsbuku se dijeli video u kojem muškarac čita navode iz magazina „Air Line Pilot“ i tvrdi da je u SAD  u 2019. umro 1, pilot, 2020. 6, a 2021. 111 pilota do kraja septembra.

Video prati i opis:

„Pogledajte uspricani piloti…“

Izdavač časopisa iz kojeg se čitaju ovi podaci je američki sindikat pilota (ALPA) iz kojeg su pojasnili da su imena preminulih pilota iz časopisa, koja se nabrajaju u videu, njihov “in memoriam” za preminule kolege ali da svakako nije u pitanju spisak pilota koji su preminuli u od 2019. do 2021. To znači i da je potpuna neistina da je smrtnost pilota povećana za nevjerovatnih 1700 odsto.

Oni su na Tviteru pojasnili da su i u 2019. i 2020, na osnovu podataka koje su dobili od porodica, objavili da je preminulo više pilota nego 2021.

„Informacije u magazinu nisu kompletan izvještaj totalnih gubitaka u navedenim godinama“, naveli su iz ALPA.

Ovu objavu analizirao je i Rojters koji je takođe utvrdio da je u pitanju pogrešna interpretacija podataka.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article