Testiranje na koronavirus na meti je dezinformatora od početka pandemija.

Došlo se do toga da se na koronavirus testira i voće – u ovom slučaju kivi, i da se test predstavlja kao pozitivan sa ciljem da se relativizuje opasnost virusa i njegovo širenje.

Društvenim mrežama širi se video na kojem se vidi kako se uzima “bris” sa kivija nakon čega test pokazuje pozitivan rezultat na COVID-19.

Ovaj video krenuo je da se širi iz Italije.

“I kivi je pozitivan”, navodi se u opisu videa.

Kako su pojasnili italijanski faktčekeri, radi se o brzom, antigenskom testu.

 “Kod ove vrste testova, uzorak se prethodno mora ubaciti u puferski rastvor”, objasnio je njemački virolog Martin Sturmer u izjavi za RedaktionsNetzwerk.

Puferi su, pojašnjavaju italijanski faktčekeri, kreiran da bi se koristio samo za ljude, te njihova upotreba na voće nema naučnog značaja.

Iz Instituta “Robert Koch” u Nemačkoj, komentarišući sličan test koji je urađen na koka-koli, naglašavaju da “sve u ovom trenutku dostupne testova mora sprovoditi isključivo medicinsko osoblje”.

S obzirom na činjenice, ovaj slučaj dobija ocjenu pseudonauka.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Pseudonauka