Izmišljena izjava novoizabranog predsjednika Tajvana  

269

Desetine miliona stanovnika Tajvana glasalo je na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, koji su ocijenjeni kao ključni za međunarodne odnose i budućnost ostrva. 

Informacije o rezultatima izbora prenijeli su brojni domaći i regionalni mediji. Međutim, pojedini naslovi su netačni i obmanjujući. 

Tako se na portalu Happy TV našla vijest: 

“Tajvan je Kina! Novi tajvanski predsjednik dobio na izborima pa šokirao sve! Mi smo dio Kine, nezavisnost je mračna prošlost!” 

Tekst je preuzet sa portala BBC na srpskom jeziku koji ima potpuno drugačiju naslovnu konstrukciju koja odražava sadržaj teksta.  

Već u prvoj rečenici teksta na BBC-u, kao i teksta koji je objavio Happy se navodi sljedeće: 

“Glasači na Tajvanu izabrali su Vilijama Laja za novog predsjednika na istorijskim izborima, utirući time put za dalje udaljavanje od Kine”. 

Dakle, iz navedenog je jasno da je riječ o osobi koja ima suprotne stavove od stavova zvaničnog Pekinga koji Tajvan smatra dijelom Kine, što su i saopštili nedugo nakon proglašavanja rezultata.  

Vilijam Laj, koga je Peking optuživao da želi nezavisnost ostrva, bio je umjeren u svojim prvim izjavama. 

“Riješeni smo da zaštitimo Tajvan od stalnih prijetnji i zastrašivanja Kine”, rekao je novoizabrani predsjednik, predstavnik vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) u pobjedničkom govoru pred svojim pristalicama. 

Na osnovu zvaničnih informacija i medijskih izvještaja nije moguće pronaći njegovu izjavu da je Tajvan “dio Kine, a nezavisnost mračna prošlost”, niti je logično da bi novoizabrani predsjednik to uopšte rekao imajući u vidu njegove prethodne stavove. 

Objavu portala Happy ocjenjujemo kao klikbejt jer naslov dovodi u zabludu čitaoca, kao i zbog činjenice da citirani dio naslova uopšte nije naveden u samom tekstu. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Takođe, imajući u vidu da naslovna konstrukcija sadrži potpuno izmišljenu izjavu predsjednika Tajvana ovaj sadržaj dobija i ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article