Iz šale u manipulaciju: Članovi PES-a neće i ne mogu glasati na Kongresu DPS-a 

344

Portal Borba nerijetko zauzima opredijeljen stav o političkim događajima u Crnoj Gori, favorizujući određene političare i partije, dok najčešće o njihovim političkim protivncima pišu izrazitno negativnim tonom, a određene tvrdnje sadrže obmanjujuće i netačne informacije.  

Tako se, u jednoj objavi Borbe postavlja pitanje da li će članovi Pokreta Evropa sad (PES), za koje autor tvrdi da su bili nekada članovi Demokratske partije socijalista (DPS), moći da glasaju na narednom kongresu najveće opozicione partije. 

“Preletačka dilema: Hoće li članovi PES-a koji su se izlegli iz DPS-a moći da glasaju na partijskim izborima te stranke?”, naslov je teksta Borbe. 

U tekstu portala Borba se etiketiraju pojedinci koji su bivši članovi DPS-a, poput poslanika Gordana Stojovića, ali i oni za koje nije moguće potvrditi da li su bili dio članstva te partije ili ne – poput ministra Janka Odovića koji se targetira u tekstu i označava kao “preletač” bez ikakvog dokaza da je bio u nekoj drugoj partiji prije PES-a.  

Svakako, ako je uopšte i potrebno objašnjavati, sadašnji članovi Pokreta Evropa sad neće i ne mogu glasati na kongresu Demokratske partije socijalista zbog sasvim logičnog razloga – više nijesu članovi te partije. 

Posljednji Kongres DPS-a održan je krajem januara 2021. godine, kada je usvojen i aktuelni Statut te partije

Član Partije ne može biti član druge političke partije, jasno definiše Član 22. tog Statuta. 

Naredni član Statuta DPS-a definiše da će član stranke biti isključen iz iste ukoliko pristupi kao član nekoj drugoj partiji, djelovanjem i kandidaturu u drugoj partiji. 

Dakle, važno je ukazati na manipulativan kontekst ove objave, uzimajući u obzir činjenicu da članovi Demokratske partije socijalista ne mogu biti istovremeno i članovi neke druge partije. Takođe, činjenica je da samo članovi DPS-a imaju pravo da “učestvuje u stvaranju i sprovođenju politike partije”, kako je navedeno u pomenutom Statutu ove političke partije. 

U tekstu se kroz pokušaj šale targetiraju pojedinci i partije, a ne daje se nikakav kontekst, odnosno “bekgraund” i objašnjenje da promjena partije ili kako se često naziva – “prelijetanje” nije rijetka pojava na crnogorskoj političkoj sceni čime se klizi u manipulaciju. Dodatno, na fotografiji koja prati tekst nalaze se lideri PES-a, premijer Milojko Spajić i predsjednik Jakov Milatović, kao i Filip Ivanović i Olivera Injac koji se ne mogu dovesti u vezi sa “prelijetanjem” iz DPS-a. Da li je promjena partije za osudu nije na redakciji Raskrinkavanja da sudi, ali s obzirom na sve činjenice objava Borbe dobija ocjenu pristrasno izvještavanje.  

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. 

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu. 

In this article