senator-kenedi

Izjave visokih funkcionera podložne su pogrešnim interpretacijama medija šta su zapravo zvaničnici saopštili, a nerijetko ih prate hiperbolistički naslovi. 

Tako je redakcija portala In4s objavila tekst sa sljedećim naslovom: 

Američki Senat “svestranom“ Džou: Bolje da prodaje katetere, nego što je predsednik! 

U tekstu izvorno preuzetom sa portala Večernje novosti, u čijem naslovu se takođe insinuira da je predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džou Bajdenu upućena poruka od američkog Senata, dalje se navodi: 

„Američki predsednik Džo Bajden ima tako nizak rejting da Amerikanci više ne bi želeli da ga vide na čelu zemlje“, rekao je republikanski senator Džon F. Kenedi na Foksu. 

„Mislim da većina glasača u našoj zemlji misli da bi Bajdenu bilo bolje da prodaje katetere na televiziji do kasno u noć nego da bude predsednik Sjedinjenih Država“, rekao je političar“. 

Senator, Džon Kenedi je, komentarišući predstojeće izbore 2024. godine i Bajdenov trenutni rejting, zaista u izjavi za Foks iznio stav o Bajdenovom neefikasnom vođenju države tokom dosadašnjeg trajanja mandata. 

„Loše je upravljao Kongresom, loše je upravljao COVID krizom, loše je upravljao borbom protiv kriminala, loše je upravljao granicama. Takođe, loše je upravljao Avganistanom, loše je upravljao ekonomijom, loše je upravljao inflacijom i izgubio je energetsku nezavisnost Amerike. 

Mislim da američki narod ne mrzi predsjednika Bajdena. Ja sigurno ne. Ali mislim da većina glasača u našoj državi u ovom trenutku misli da bi mu bilo bolje da prodaje katetere na televiziji do kasno u noć nego da služi kao predsednik SAD-a“. 

Tačna je informacija da je senator Kenedi negativno ocijenio djelovanje Bajdena, međutim Senat SAD-a sastoji se od 100 senatora, odnosno dva iz svake države, a Džon Kenedi je samo jedan od njih.  

Naslov je stavljen u kontekst koji čitaoca navodi na zaključak da je u pitanju zvanična poruka Senata američkom predsjedniku, što nije tačno jer je senator Kenedi iznio lični stav o Bajdenovom radu. 

S obzirom na to da kritike nije iznio Senat, kako se navodi u naslovu, ovu ocjenu ocjenjujemo kao klikbejt.  

Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article