pedofilija-velika-britanija

Prva lekcija koja se nauči u djetinjstvu od roditelja je da se ne razgovara sa strancima. Tako je teklo odrastanje u ovom regionu, a vrlo je vjerovatno da su roditelji isto to učili djecu i na drugim meridijanima. Međutim, propaganda ne bira sredstva.  

Društvenim mrežama se šire fotografije brošure-letka uznemirujućeg sadržaja. Tim prije što se u njemu pominju djeca i pedofilija. Sadržaj je na engleskom jeziku, a u jednoj od objava je preveden, uz prateći komentar: 

 MORE MRŠ!

“Šta uraditi kada ti pridje stranac na ulici?  

Nemoj biti uplašen! Ako ti stranac pridje na ulici, nema razloga da budeš uplašen. UGLAVNOM ti ne želi nikakvo zlo. 

Nemoj da vrištiš ili plačeš. Možeš da mu povrediš osećanja (?!) 

Nemoj da ga nazivaš PEDOFILOM, to može biti 

uvredljivo poput reči “crnja”. 

Pokušaj bolje da ga upoznaš. 

On samo želi da sklapa nova prijateljstva, poput tebe.” 

Obrnutom pretragom fotografija nemoguće je pronaći originalni izvor. Ostaje potpuno nejasno da li je i ko pokrenuo ovakvu “kampanju”. 

Poznato je samo da je ova informacija počela brzo da se širi ruskim kanalima komunikacije. U jednoj od objava od osmog avgusta navodi se da letak potiče iz Velike Britanije: 

Nema više problema i u Velikoj Britaniji su sada zabrinuti zbog osjećanja pedofila (ovo nije šala). 

Jedan Rus na ljetovanju u Evropi naišao je na pamflet o tome kako se nositi sa pedofilom. Namijenjen je djeci. Evo prevoda nekoliko pasusa… 

Narativ su ubrzo prihvatili korisnici društvenih mreža sa ruskog govornog područja

Pretragom pojmova iz sadržaja letka nemoguće je doći do organizacije ili osobe koja promoviše tako nešto. Pritom, sa marketinške strane gledišta, nedostaju osnovne informacije poput logoa organizacija uključenih u akciju, sponzora itd. 

S obzirom na to da narativ upućuje da se radi o Velikoj Britaniji, jasno je da britanska vlada nema veze sa brošurom-letkom. Naprotiv, tamošnja vlada je iz više navrata dala smjernice za roditelje – kako da upozore djecu da ne razgovaraju sa strancima.  

Ovim su se bavile i kolege iz Raskrinkavanja.ba

Da ovakav letak zaista postoji u Velikoj Britaniji ili bilo kojoj zapadnoj zemlji, mediji bi sigurno o tome izvijestili.  

Zbog nemogućnosti povezivanja brošure-letka i narativa u kom se promoviše pedofilija u Velikoj Britaniji, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article