Lažna interpretacija izjave iz Stejt Departmenta

944
stejt-departmenta

Za društva koja su višestruko podijeljena, veliku opasnost predstavljaju mediji koji šire dezinformacije. Najčešće zloupotrebe imamo u naslovima, koji često predstavljaju proizvoljan zaključak novinara ili urednika, za šta uporišta nema ni u jednoj rečenici u nastavku teksta. Takav primjer imamo na portalu IN4S, gdje je objavljen sljedeći naslov, a koji se tiče američkog Stejt Departmenta:

“Demokratija” na američki način: U novoj vladi poželjni svi osim Srba (DF-a)

Portal IN4S dalje u tekstu prenosi izjavu portparola Stejt Departmenta za Glas Amerike, a povodom izglasavanja nepovjerenja vladi Dritana Abazovića. Ističe se da Sjedinjene Države očekuju od Crne Gore da ispoštuje pravne procedure da brzo formira novu vladu u službi zemlje ili sazove vanredne parlamentarne izbore.

Jedno od pitanja Glasa Amerike bilo je i da li će Sjedinjene Države podržati učešće Demokratskog fronta (DF) u novoj vladi.

„SAD ne smatraju DF partnerom, zato što ne podržavaju evropske vrijednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine, i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU”, kazao je neimenovani portparol Stejt departmenta.

To nam jasno govori da iz Stejt Departmenta nije poručeno ono što stoji u naslovu IN4S-a. Oni su poručili da poslanici Demokratskog Fronta nemaju podršku Sjedinjenih država iz jasno naznačenih razloga, što sigurno ne može da vodi da gore naznačenom zaključku. Demokratski Front je jedna od političkih prosrpskih koalicija u Crnoj Gori i ne predstavlja sve Srbe koji žive u Crnoj Gori.

Zbog svega toga, objavi IN4S-a dajemo ocjenu dezinformacija i klikbejt.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article