Predsjednik Francuske, Emanuel Makron, ne isključuje ideju da zapadni vojnici budu raspoređeni u Ukrajini – nešto što većina NATO saveznika kategorički odbacuje. Makron je u međuvremenu malo “spustio loptu”. Ali, prije neki dan je dao intervju za Economist i mediji i društvene mreže su “podivljale”.  

U nekoliko medija i objava na Fejsbuku mogu se pročitati tekstovi, koje prati isti narativ, koji otprilike glasi: (1, 2, 3, 4) (arhivirano: 1, 2, 3, 4

Makron započinje Treći svetski rat? 

Makron najavio treći svetski: Šaljemo trupe u Ukrajinu, ako Rusija probije linije odbrane i Kijev zatraži pomoć! 

Šta, opet hoće Francuska! Čak su i Nemci promišljeniji! Britanci, ovog puta, guraju Pariz da započne Treći svetski rat! 

Ni u jednom momentu ni u jednom od tekstova se ne pominje da je Makron uopšte pomenuo treći svjetski rat. U suštini se prepričava njegov intervju, ili bar njegovi dijelovi, u kojima je Makron govorio o tome da ako Rusija prevlada u Ukrajini, da se tu neće zaustaviti. 

Po svemu sudeći, Makron jeste rekao da će se pitanje slanja zapadnih trupa u Ukrajinu „legitimno“ postaviti ako Rusija probije ukrajinske linije fronta i Kijev postavi takav zahtjev, ali…  
 
Iako je do originalnog intervjua teško doći, njegovi isječci prepričani su na France 24. U njihovom tekstu se kaže da je francuski predsjednik rekao da je Evropa “smrtna” i da “može umrijeti” usljed ruske prijetnje. Na pitanje da li stoji pri stavu da ne isključuje slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, odgovorio je:  

“Ne isključujem ništa, jer se suočavamo sa nekim ko ne isključuje ništa.” 

Dalje je dodao da će svi morati da razmisle o tom potezu ako Rusija odluči da ide dalje i istakao:  

„Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, neće biti bezbjednosti u Evropi.  

„Ko može da se pretvara da će Rusija tu stati? Kakva će sigurnost biti za ostale susjedne zemlje, Moldaviju, Rumuniju, Poljsku, Litvaniju i ostale”, zapitao se francuski predsjednik.  

On je opisao Rusiju kao “silu regionalne destabilizacije” i “prijetnju evropskoj sigurnosti” i zaključio da je njegov strateški cilj da – Rusija ne može pobijediti u Ukrajini. 

U spornim objavama, dakle, dolazi do zamjene teza. Makron je postavio hipotetičko pitanje – šta ako Rusija krene na neku od NATO saveznica ili na nekog pored njih, nakon Ukrajine? Da li će to biti povod da se Alijansa umiješa? Odnosno, rekao je da ne isključuje tu mogućnost.  

Ako bi se, hipotetički, Rusija okomila na neku narednu suverenu državu, kontra-pitanje je: ko bi tu izazivao treći svjetski rat.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama i klikbejt.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article