Teorije zavjere usko vezane sa čuvene „kemtrejlse“ i više su nego zastupljene na društvenim mrežama dugi niz godina. 

Iako obično imamo priliku da gledamo „opasne tragove na nebu“ slikane sa zemlje, ovoga puta „chemtrails“ tvrdnja stiže nam iz malo drugačijeg ugla. 

Naime, u fejsbuk objavi (arhivirano ovdje) objavljen je video iz kokpita aviona na kojem se, sudeći po opisu, može vidjeti chemtrail opcija na ekranu. 

„Pilot zaboravio isključiti svoju chemtrail opciju na ekranu. Pažljivo gledajte oko 10-11 sekundi, kada se pokaže, pilot se odmah prebacuje na drugi zaslon. Kopilot koji je ovo snimao očito je znao što snima, opis je fejsbuk posta. 

Tragom ove krajnje sumnjive tvrdnje dolazimo do članka na portalu „20minutes“. 

Francuski medij istraživao je navodni fenomen „kemtrejls“ opcije u kokpitu aviona, pružajući stvarne i realne činjenice koje demistifikuju navedene teze. 

„Ovaj video ne dokazuje da avioni imaju funkciju koja bi im omogućila da aktiviraju “chemtrails” mod na kontrolnoj tabli. Ekran koji se vidi u videu je u stvari komunikacijski alat na kojem se može prikazati bilo koji tekst. Vidimo da na ekranu piše “telex” i “send”. To je satelitski komunikacijski sistem, između operacija aviona i avio kompanije. To je besplatan tekst,” objašnjava Iza Bazin, specijalista za aeronautiku i pilot, za „20minutes

Da je predmetni video zapravo produkt teorija zavjere potrvđuje i članak takođe francuskog „Ladepeche“ portala

Objašnjavajući detalje videa, zaključuje se da je riječ o sadržaju koji nije vjerodostojan uz napomenu da je sadržaj modifikovan. 

„ Video je montiran od nule. Ekran koji se vidi na slikama je zapravo Flight Management System (FMS), sistem upravljanja letom. Ovaj kompjuter zapravo omogućava pilotima da razmjenjuju informacije u pisanoj formi sa kontrolom letjenja, kao što su ažurirane vremenske prilike ili zatvaranje vazdušne zone. Služi kao alat za planiranje letova, upravljanje performansama, kontrolu motora, mjerenje parametara leta i izvođenje navigacije. Na njemu možete napisati apsolutno sve što želite, “Chemtrail Mode/On” stoga nije funkcija prisutna na uređaju. Snimak vjerovatno nije snimljen u avionu već… u simulatoru“, navodi se. 

Kada su u pitanju dobri stari „kemtrejlsi“, opšte je poznato da je riječ o mnogo puta objašnjenom fenomenu, međutim očigledno da još uvijek postoje oni koji vrlo predano zagovaraju tezu o trovanju iz aviona. 

„Kemtrejlsima“ smo se bavili u desetinama raziličitih članaka koji su dostupni na našem portalu

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, od kojih su neke ponovljene više puta do sada, bez bilo kakve sumnje sporni fejsbuk post možemo okarakterisati kao još jednu teoriju zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article