Odnosi Crne Gore i Srbije, opterećeni čestim diplomatskim kao i političkim problemima, različito su interpretirani u medijima u zavisnosti od njihovih uređivačkih politika. Neki od njih, domaći i regionalni, pribjegavaju spinovanju, kao i objavljivanju neprovjerenih informacija propraćenih senzacionalističkim i obmanjujućim naslovima. Jedan od takvih tiče se potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića.

“Dritan zavapio za pomoć od Srbije: Dajte nam da spasemo državu…”, naslov je članka koji je podijeljen na Facebooku sa linkom koji vodi do objave portala Srbijajavlja.rs.

Vijest su, koristeći istu naslovnu kontrukciju, objavili i portali Objektivno.net, Webtribune.rs, Balkanspress.com, a nešto izmijenjenu Alo.rs, B92.net

Pomenuti portali se pozivaju na crnogorski portal Borba kao izvor te informacije, međutim na ovom portalu naslov je koncipiran drugačije – na način koji zaista odražava sadržaj samog članka.

U tekstu se navodi:

„Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović komunicirao je sa nadležnim organima u Srbiji i tražio da se dozvoli uvoz sedam miliona litara ulja, 18.000 tona brašna i četiri hiljade tona pšenice ovih dana, rekao je potpredsjednik GP URA, Goran Đurović u emisiji Reflektor na TV Vijesti“.

Odgovarajući na pitanje ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića “kako je Abazović komunicirao i ko mu je dao nalog”, Đurović je odgovorio:

“Zašto treba nalog da se spasi država. Radi se ozbiljno na tome da se obezbijede osnovne životne namirnice”.

Dakle, iz navedenog je jasno da je konstatacija “dajte nam da spasemo državu”, koja se našla u naslovu sporne objave, neopravdano pripisana potpredsjedniku Vlade. Odnosno, Abazović nije takve riječi uputio nadležnim organima u Srbiji, već je riječ o slobodnoj interpretaciji Đurovića iznijetoj u televizijskoj emisiji.

Imajući u vidu da je naslov obmanjujući, te da je izvučen iz konteksta i pogrešno interpretira Abazovića, ovaj sadržaj ocijenili smo kao klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

__
Edit: 5.4.2022.

Portal Alo objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article