zvezde-granda

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) često je na meti dezinformacija.

Do sada smo se imali priliku da vidimo brojne dezinformacije na račun CPC, a nizale su se i neslane šale koje su prerastale u lažne vijesti koje smo raskrinkali.

Tako je bilo i ovoga puta. Naime, na fejsbuk stranici “Njegoš Superiorni” objavljen je navodni skrinšot članka portala CdM u kojem se navodi da će CPC prodati agregat koji im je nedavno doniran.

“Prodajemo agregat ipak ćemo platiti račune za struju”, glasi naslov iznad koje piše: “NVO CPC pogođena poskupljenjem goriva odlučila se na težak korak”.

Da bi razumjeli o čemu je riječ, treba podsjetiti na informaciju koja je objavljena u medijima a koja se tiče donacije agregata Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Naime, nakon što je Episkopski dvor u Nikšiću ostao bez struje, Crnogorci koji žive i rade u SAD-u, su obezbijedili novac za kupovinu generatora, navedeno je tada u saopštenju Crnogorske pravoslavne crkve.

Iz CPC nijesu krili zahvalnost povodom ovog humanog gesta, a po do sada dostupnim informacijama, o prodaji agregata nije bilo riječi.

Pretraga navodnog naslova CdM-a koji je objavljen na fejsbuku, nije dala nikakve rezultate, kako na tom portalu tako i na guglu.

Sa druge strane, pretragom ključnih tagova, na portalu CdM pronalazimo vijest o donaciji generatora Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Primjetno je da je naslovna fotografija članka ista ona kao iz navodnog skrinšota sa fejsbuka, a isti je i njen opis koji glasi “Sa donacije”.

“Braća Purović iz Amerike donirala generator Episkopskom dvoru u Nikšiću”, glasi naslov.

Ono što se takođe poklapa u originalnom članku i očigledno montiranoj fotografiji na kojoj je naslov izmijenjen, jeste brojka od 1.3k dijeljenja posta putem društvenih mreža.

Ako je i bilo ikakve sumnje da su nadnaslov i naslov članka modifikovani, ona zasigurno više ne postoji nakon što smo se uvjerili da je pomenuta stranica “Njegoš Superiorni” i ranije po istoj matrici dijelila lažni sadržaj.

Naime, nedavno smo raskrinkali njihovu objavu u kojoj su izmijenili naslov Portala Analitika kako bi diskreditovali poslanicu SDP-a Draginju Vuksanović Stanković.

Nakon svih ovih činjenica, jasan je zaključak da je kako tada, tako i ovoga puta, pomenuta fejsbuk stranica pribjegla manipulacijama putem mijenjanja originalnog sadržaja kako bi diskreditovala određene ličnosti i organizacije.

Zbog toga smo fejsbuk post ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article