boskovic-klilbejt

U jeku rusko – ukrajinskog sukoba, mediji su preplavljeni poluinformacijama i dezinformacijama, pa sve teže postaje razaznati šta je istina, a šta produkt novinarskih spinova.

Jedan od portala koji predvodi “spin mašineriju” je i nacionalist.rs. tako se na ovom portalu pojavio tekst: “JOŠ JEDNA PORUKA UKRAJINI: Nećemo vas braniti!”.

Naslovom se želi poručiti da je zapad ostavio Ukrajinu da se sama brani od Rusije, mada je sadržaj teksta dosta drugačiji.

“Iv Le Drijan je međutim, odbacio mogućnost NATO intervencije u odbrani Ukrajine. Slično je u četvrtak rekao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg”, kaže se u tekstu.

Šta je problematično u ovoj vijesti?

Dakle, niti Francuska, niti NATO nisu kazali da neće braniti Ukrajinu, već su rekli da za sada nema planova o vojnoj intervenciji u toj zemlji.

U Parizu, ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan osudio je potez Rusije i rekao da će biti dočekan sankcijama.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će nastaviti da pomažu Ukrajini.

“Nastavićemo da pružamo Ukrajini snažnu političku podršku, a saveznici obezbjeđuju opremu koja će pomoći Ukrajini da se odbrani, kao i trajnu finansijsku podršku” – rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije.

Dakle, zapadni čelnici nisu ostavili Ukrajinu na cjedilu, kako se navodi u tekstu, već su, kada je riječ o pomoći, odlučili za različite vrste podrške, iako ne kroz vojnu intervenciju. Zbog toga pomenuti tekst sa portala nacionalist.rs dobija ocjenu manipulacija činjenicama i klikbejt. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article