ukrajina-rusija-lazna-vijest

U jeku rata koji se u Ukrajini odvija između oružanih snaga te zemlje sa jedne i ruskih trupa sa druge strane, do javnosti koja pomno prati razvoj situacije, uveliko stižu dezinformacije i lažne vijesti.

Tome, pored društvenih mreža, uveliko doprinose i pojedini mediji koji su nedvosmisleno zauzeli svoju stranu u sukobu Ukrajine i Rusije.

Primjer za to je proruski portal Nacionalist.rs koji je objavio tekst u kojem manipulativnim tvrdnjama žele ukazati na to da je ukrajinska vojska otkazala poslušnost vladi i predsjedniku zemlje.

UКRAJINSКA VOJSКA OTКAZALA POSLUŠNOST?! Šokantne objave ministra odbrane Ukrajine i Zelenskog!“, naslov je članka.

„Ministarstvo odbrane Ukrajine danas je poručilo svojim građanima da prave sami molotovljeve koktele i “neutrališu okupatora” dok se ruske trupe kreću kroz sjeverni okrug Кijeva! Кako je moguće da zemlja sa preko 40 miliona stanovnika nakon samo jednog dana rata zvanično poziva ljude da se samoorganizuju i da će osloboditi sve zatvorenike koji hoće da brane zemlju, a paralelno sa tim imamo jučerašnja svjedočenja o pojedinačnoj i masovnoj predaji ukrajinskih vojnika Rusima, ostaje da vidimo, za sada je jedino racionalno objašnjenje da vojska Ukrajine otkazuje poslušnost Vladi i predsjedniku“, piše u tekstu.

Iako je Nacionalist „racionalno“ zaključio da je ukrajinska vojska otkazala poslušnost, to zapravo nije istina.

Ono što je ovaj portal objavio, a što je tačno, odnosi se na činjenicu da je ukrajinsko ministarstvo odbrane zaista pozvalo građane da Molotovljevim koktelima neutrališu protivničku vojsku, o čemu svjedoči tvit zvaničnog naloga Ministarstva odbrane Ukrajine.

Osim toga, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je sve građane koji žele braniti svoju zemlju da preuzmu oružje.

Ipak, to ne znači da je ukrajinska vojska otkazala poslušnost svojoj zemlji, o čemu svjedoče njihove akcije koje se dešavaju iz minuta u minut.

„U Kijevu se na kontrolnim tačkama mogu vidjeti muškarci u trenerkama i trapericama sa puškama preko leđa. Kako idemo dalje, nalazimo na profesionalne vojnike spremne za posljednju borbu. Prati ih ukrajinska armija i tenkovi okrenuti prema položaju ruskih trupa, manje od 30 km od središta glavnog grada”, navodi Nick Beake novinar BBC-ja a prenosi hrvatski Index.

O razmjeni vatre između ukrajinskih i ruskih vojnika iz minuta u minut prenosi između ostalog i Rojters.

Detalje sukoba sa ukrajinskih ulica ažurno prati i portal „The Kyiv Independent“.

„Viši ukrajinski zvaničnik je takođe rekao Rojtersu da se ukrajinske snage bore na četiri fronta uprkos brojčanom nadmašivanju“, navodi se na zvaničnom tviter nalogu ovoga portala.

Iz svega navedenog proizilazi zaključak da se ukrajinska vojska i dalje veoma snažno bori protiv ruske armije, i da nema govora o navodnom otkazivanju poslušnosti.

Portal Nacionalist u svom tekstu nije iznio tvrdnju koja bi na adekvatan način potkrijepila njihov zaključak da je vojska Ukrajine otkazala poslušnost državi, već su manipulišući izjavama čelnih ljudi Ukrajine pokušali da navedu čitaoce na krivi trag.

Upravo zbog toga sporni tekst dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article