Gdje je Zelenski? Nove teorije zavjere o predsjedniku Ukrajine

2006
teorije-o-americkim-laboratorijama

Dok se Ukrajina brani od napada Rusije u kojem je, prema posljednjim podacima zvaničnog Kijeva, stradalo više od 350 civila, među kojima i 14 djece, dezinformatori objavljuju lažne vijesti o bjekstvu predsjednika Vladimira Zelenskog. Analizira se njegova garderoba, pa čak i frizura, u cilju stvaranja raznih teorija zavjera kojima se želi prikazati to da on, navodno, obmanjuje svoj narod. 

Tako se u tekstu na portalu IN4S postavlja pitanje “Gdje je Zelenski?”

Tekst potpisuje Marija Polupanova, koja se obraća “filozofima, kinorežiserima, scenskim maskerima, kostimerima, frizerima i ljudima sa logikom i zdravim smislom.“

„Zar Zelenski nema para da kupi novi dres i jaknu? Kako to u četiri dana u istoj odeći? Zar se ne znoji u takvoj situaciji? Pa otkud onda pare za berberina koji tako vešto četiri dana održava bradu na istom nivou? Probudite se! Sve njegove objave za četiri dana snimljene su istovremeno. Gdje se krije Zelenski? Ko ga je zarobio i ne pušta ga na pregovore?… I čitavo vreme govori jedan te isti tekst, sastavljen nekoliko dana ranije, podeljen na abzace i puštan u delovima.“

Gdje je Zelenski?

Dezinformacije o tome da je predsjednik Ukrajine napustio državu već smo raskrinkavali u ranijem tekstu, a one se pored našeg regiona, šire i u drugim djelovima svijeta.

Zelenski svakog dana objavljuje video sadržaje na svom Fejsbuk profilu, gdje je demantovao da je napustio državu.

U posebnom videu objavljenom 26.02.2022. u kome predsjednik stoji ispred zgrade predsjedništva u Kijevu, pod naslovom „ne vjerujte lažima“, Zelenski navodi da je puno lažnih informacija u kojima se govori da je vojsci naredio da se preda. Zato je istakao da je tu, kao i da neće položiti oružje, već da će zašititi svoju zemlju.

Samo dan ranije objavio je video sa sradnicima, takođe snimljen ispred zgrade predsjedništva, među kojima je premijer, njegov šef kabineta i ostali. Tom prilikom je poručio da su svi oni tu, kao i vojnici i građani, kako bi odbranili nezavisnost i državu.

U svim snimcima objavljenim ovih dana, za koje ne možemo utvrditi tačno vrijeme snimanja, Zelenski je u zelenoj, vojnoj garderobi koju je i ranije nosio na terenu, što se može vidjeti na fotografiji i iz 2020. godine na njegovom Fejsbuk profilu.

Da nije tačna tvrdnja da su svi dostupni video sadržaji snimljeni istog dana, jasno je po porukama koje predsjednik Ukrajine u njima šalje, ali i po njegovom izgledu gdje vidimo različite majice, ali i dužinu brade, na koju se poziva autorka te objave. Zelenski je 27. februara govorio o razgovoru sa predsjednikom Bjelorusije, Aleksandrom Lukašenkom, koji se dogodio tog dana, što zasigurno nije mogao nikako predvidjeti tri dana ranije.

Sve to znači da nije tačna tvrdnja izvjesne Marije Polupanove koja pitanjem “gdje se krije Zelenski” insinuira da je pobjegao i koja ističe kako je snimala filmove, čime potkrepljuje svoje lažne tvrdnje.

Tu objavu su pored IN4S-a, objavili i Borba i iskra.co.

Zbog svega navedenog, objava dobija ocjenu „teorija zavjere“.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article