U delikatnom odnosu Ukrajine i Rusiji velika pozornost je usmjerena na aktivnosti NATO i potencijalnoj intervenciji saveza u deeskalaciji ruske agresije.  

U onlajn prostoru se mjesecima unazad plasiraju razne dezinformacije o aktivnostima NATO saveza, a koje uključuju na neki način i Ukrajinu. 

Posljednja tvrdnja koju smo evidentirali na regionalnim portalima je da “NATO šalje svoje rupe, a da je Ukrajina pred porazom”, kako je navedeno u naslovu tekstova objavljenih na Srbin Info, Web tribune, Aktuelnosti.com. 

Dok naslov tekstova spornih portala navode čitaoce na zaključak da NATO šalje trupe na teritoriju Ukrajine, u tekstu je navedeno da je na to kao potencijalnu mogućnost ukazao viši saradnik Centra za bezbjednosnu politiku Instituta Jorktaun, Stiven Brajan. 

“Severnoatlantska alijansa bi mogla da pošalje svoj kontingent na teritoriju Ukrajine, zbog ozbiljnih neuspeha ukrajinskih oružanih snaga u sukobima sa ruskom vojskom, piše Stiven Brajan, viši saradnik Centra za bezbednosnu politiku Instituta Jorktaun, članak za „Asia Times“. 

„Rusija s pravom veruje da se suprotstavlja NATO-u, a Ukrajina se samo ponaša kao neka vrsta posrednika. Nažalost, sada je sve došlo do tačke kada upravo taj posrednik ne uspeva, i kada pristalice sukoba mogu odlučiti da pošalju svoje trupe na liniju fronta“, smatra on. 

NATO ne šalje svoje trupe na teritoriji Ukrajine i to je potvrdio portparol za štampu alijanse, Matijas Ajhenlaub u izjavi za PolitiFact

Izjava Ajhenlauba odražava zvanični stav NATO-a o ratu u Ukrajini, istaknut na zvaničnom veb sajtu saveza, uz obrazloženje zašto NATO ne „šalje trupe ili ne zatvara nebo iznad Ukrajine“.   

„Akcije NATO-a su defanzivne, osmišljene da ne izazovu sukob, već da spriječe sukob“, navodi se na sajtu.  

“Savez ima odgovornost da osigura da ovaj rat ne eskalira i ne proširi se van Ukrajine, što bi bilo još razornije i opasnije. Sprovođenje zone zabrane letova dovelo bi NATO snage u direktan sukob sa Rusijom. Ovo bi značajno eskaliralo rat i dovelo do veće ljudske patnje i razaranja za sve uključene zemlje“. 

Ova informacija se pojavila i na stranom govornom području na šta je fakčeking platforma PolitiFact ukazala u svojoj analizi

Objave spornih portala ocjenjujemo kao klikbejt zbog činjenice da naslov tekstova se razlikuje u odnosu na njihov sadržaj, a takođe dajemo i ocjenu lažnu vijest jer je evidentno da je tvrdnja o upućivanju trupa NATO saveza na teritoriji Ukrajine netačna. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article