Performans predstavili kao iživljavanje Francuza nad djetetom 

313

Šokantan snimak kruži društvenim mrežama u kojem se može vidjeti kako nekoliko ljudi urinira po osobi, koja sklupčana leži na zemlji. Korisnici optužuju Francuze i Francusku i, između ostalog, pišu da je “žrtva” afričko dijete iz Malija. Međutim, istina je daleko od toga.  

U jednom od postova, pored ostalog, navodi se:  

“Ovo je prljavština Francuske, najružniji skandal 21. veka!!! Neljudska i šokantna scena uriniranja dva muškarca i žene na afričko dete, u jednom od francuskih sela, i dete, potpuno razodeveno, leži licem na zemlji, dok brojni Francuzi i Francuskinje, čija je zemlja oduvek šokirala svet sa sofisticiranošću svoje civilizacije, posmatraju ovaj bezobrazan, prljav i nenormalan čin, bez ikakvih znakova intervencije bilo koga od njih!!! To je bilo nakon što je država Mali proterala francuskog ambasadora. Francuzi su uhapsili jednog od Malijaca u francuskom selu i urinirali po njemu u javnosti.” 

U pitanju nije skandal međunarodnih razmjera, niti su krivci Francuzi, već se radi o performansu iz 2013. Umjetnica iz Gvatemale, Regina Hoze Galindo, obojala se ugljenom u crno i performansom pod nazivom “Piedra” (kamen) pokušala da pošalje poruku protiv nasilja. Kritika kaže

“Ona izjednačava žensko tijelo sa kamenom u njihovoj ranjivosti na nasilne činove. Tačnije, njen rad komentariše nasilje koje je posebno rasprostranjeno u Galindinoj domovini Gvatemali i bavi se eksploatacijom radnica u brazilskoj kolosalnoj industriji rudarstva uglja. Komad, jednostavan, ali veoma teorijski, ima za cilj da razotkrije istoriju nasilja, posebno nad ženama Latinske Amerike, daleko izvan lokalnog nivoa.” 

Ovom temom bavila se i španska Maldita.  

S obzirom na to da se radi o umjetničkom performansu, a ne o skandalu u koji su umiješani Francuzi, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article