Nikšićani pred sudom zbog kršenja mjera a ne zbog srpske Nove godine

2088
krsenje-mjera

U srpskim tabloidima konstantno je prisutan narativ koji ukazuje na navodno obračunavanje sa Srbima u Crnoj Gori od strane dijelova izvršne, ali i sudske vlasti.

Takav primjer ogleda se u nedavnoj objavi portala Novosti koji tvrdi da se grupi Nikšićana sudi zbog srpske Nove godine.

Tekstom protiv naslova

Ono što dalje možemo pročitati u tekstu jeste podatak da se protiv dvanaest Nikšićana vodi postupak u Osnovnom sudu u Nikšiću, zbog kršenja epidemioloških mjera, u vrijeme zabrana izlaska nakon 22 sata, što u startu opovrgava tvrdnju izrečenu u naslovu.

Isti tekst objavio je i crnogorski portal IN4S.net, što je podijeljeno i na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici.

Vraćajući se na nešto manje od godinu dana unazad prisjećamo se epidemioloških mjera koje su u Crnoj Gori bile na snazi u periodu kada se obilježavala pravoslavna Nova godina.

Pored zabrane proslave pravoslavne Nove godine na otvorenom, tadašnje mjere podrazumjevale su i zabranu izlaska posle 22 časa, a brojni građani Crne Gore prekršili su i jednu i drugu mjeru zbog čega je procesuirano više njih, između ostalog i 13 Nikšićana.

Da su Nikšićani privedeni zbog kršenja epidemiloških mjera u noći između 13. i 14. januara prenio je tada i portal CDM.

Ono što smo zaključili iz svih ovih činjenica jeste da je grupa građana Nikšića procesuirana zbog kršenja epidemioloških mjera koje su bile na snazi tokom perioda kada se obilježavao doček pravoslavne Nove godine.

Svjesno zanemarivanje istinei

To je uostalom moguće i pročitati u članku portala Novosti i IN4S, međutim njihovi naslovi ne odražavaju realno stanje stvari već na manipulativan način tvrde da se u Osnovnom sudu u Nikšiću grupi građana sudi zbog srpske Nove godine.

Upravo zbog toga, pomenuti tekstovi dobijaju ocjenu klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Pored toga, tekstovi sa Novosti i IN4S-a dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article