Izmišljena statistika o mrtvorođenim bebama u Kanadi

2593
izmisljena-statistika

Dok pojedine trudnice još uvijek razmatraju da li da se imunizuju, putem različitih platformi šire se neosnovane tvrdnje i dezinformacije, odnosno izmišljena statistika, o štetnom uticaju vakcina protiv koronavirusa na plodnost i na fetus.

Na društvenim mrežama dijeli se video pun teorija zavjera i neistina. 

Na početku možemo primjetiti isječak u kojem se doktor Entoni Fauči, glavni medicinski savjetnik predsjednika SAD-a poziva na vakcine protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) koje su, kako konstatuje, ,,uzrokovale da djeci bude gore.”

Istina je da ova infekcija može biti opasna po tek rođene bebe i da, uprkos naporima istraživača, još uvijek ne postoji vakcina protiv RSV. Govoreći o istorijskom događaju 1960. kada je zbog neefikasnosti vakcine umrlo dvoje novorođenčadi, upoređuju se vakcine protiv koronavirusa sa pomenutim koje nisu bile uspješne.

Lažna interpretacija

Međutim ovakvim načinom montaže rečenice su izvučene iz konteksta. Ako se pogleda cijeli live stream razgovora između doktora Faucia i Marka Zuckerberga, osnivača kompanije Meta, prvo se može utvrditi da je snimljen 19. marta 2020. godine prije nego što je započela upotreba vakcina, te zaključiti da se izgovorene riječi hipotetički odnose na dodatna potrebna ispitivanja kada su u pitanju nepoznate vakcine a isti smisao se odnosi i na vakcinu protiv HIV-a koja se pominje na kraju ovog projektovanog video snimka.  Izuzev toga, doktor Fauci je jedan od onih koji pozivaju na vakcinaciju i  vakcinisan je. U nekoliko navrata govorio je i o imunizaciji djece koju podržava.

Vakcine protiv koronavirusa otvorile su istraživačima polje za brojna ispitivanja pa neke protiv RSV koje su u fazi razvoja imaju sličnu tehnologiju kao COVID 19 vakcine, ali svakako ni jedna od pomenutih vrsta nema povezanost sa onima koje su izazvale komplikacije tokom prošlog vijeka. A nema ni dokaza da je neko preminuo od posljedica vakcinacije.

Izmišljena statistika

U srži videa objavljenog od strane profila Buđenje Naroda-Treći pojavljuje se doktor Daniel Nagase koji je razriješen dužnosti jer zagovara netačne informacije o aktuelnom virusu i koji kaže da je u bolnici Lions Gate u Sjevernom Vankuveru bilo 13 mrtvorođenih beba u roku od 24h iako su trudnice bile vakcinisane. Ipak, ovu vijest je demantovala nadležna Vancouver Coastal Health bolnica kazavši da nije došlo do promjene u učestalosti događaja a informaciju su iz više izvora provjerili i novinari CTV news.

Potom isti doktor donosi tvrdnju da je u Watrloo Onatariu u periodu od januara do juna bilo 86 mrtvorođenih beba. Vijest je odjeknula društvenim mrežama ali takođe nije tačna. Podaci iz Better Outcomes Registry & Network (BORN), perinatalnog registra novorođenčadi i djece u Ontariu, pokazuju drugačije. U periodu između januara i juna 2021. godine, bilo je između 12 i 15 mrtvorođenih u regionu Waterloo. A stručnjaci kažu da ne postoji dokument koji bilježi smrt beba zbog koronavirus, prenosi Global News koji je informacije dobio od pomenutih zdravstvenih ustanova.

Relevantni doktori i institucije su saglasni u jednom: Da je rizik od zaraze infekcijom Covid 19 po trudnice veći od rizika od vakcine. a ovdje je očito riječ o još jednom u nizu skupu lažnih vijesti ali i manipulisanje činjenicama jer je tokom montaže rečenicama promijenjen smisao, odnosno – izmišljena statistika.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article