Finska je postala članica NATO-a i to godinu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Taj potez možda i ne čudi s obzirom na to da sa Rusijom dijeli oko hiljadu i po kilometara granice. Sa i bez članstva, Finska od početka rata pomaže Ukrajinu, a do sada joj je poslala oko dvije milijarde eura odbrambene pomoći. 

Neke od poruka finskih zvaničnika izazvale su regionalne medije, pa možemo čitati naslove poput:  

TOTALNO LUDILO! FINSKA ŽELI RAT SA RUSIJOM! 

U tekstu se ne navodi nijedan razlog niti dokaz kako to Finska želi rat sa Rusijom. Zapravo se radi o tome da su riječi šefa parlamentarnog odbora za odbranu, Juke Kopre, istrgnute iz konteksta. Kopra je o naoružanju poslatom u Ukrajinu rekao:  

“Prema mojim saznanjima, Finska nije postavila takva ograničenja, a Ukrajina ima pravo da koristi ovo oružje protiv vojnih ciljeva i na ruskom tlu.” 

Kopra je još rekao:  

“Ako je potrebno, Ukrajina bi trebalo da udari i na vojne ciljeve na ruskoj strani. To je potpuno legitimna odbrambena bitka koju Ukrajina vodi. Povelja UN dozvoljava napade na vojne ciljeve preko kopnenih granica.” 

Cijeli tekst finskog medija Yle, u kojem govori Kopra i u kojem se govori o tome da Finci nijesu stavili restrikcije za upotrebu naoružanja koje dostavljaju Ukrajini, govori upravo o tome – da su Finci za drugi pristup ratovanju u Ukrajini, za šta se zalaže i budući komandant estonskih snaga, Andrus Merilo. Međutim, u spornom tekstu se ne navodi da i Estonija želi rat sa Rusijom, što bi se moglo zaključiti ako se prati logika iz naslova.  

Svakako, ni u kom slučaju se ne može zaključiti da Finska želi rat sa Rusijom. Finski političari, dakle, poručuju da nemaju problem sa tim da se finsko naoružanje koristi za gađanje ciljeva na ruskom tlu, ali od strane ukrajinskih snaga, kojima su to naoružanje poslali.  

Od početka rata mogu se čitati narativi da su zapadne (ili u ovom slučaju – nordijske) zemlje takođe u ratu sa Rusijom, jer Ukrajini dostavljaju vojnu pomoć. Rusija je nekoliko puta upozoravala na eskalaciju, dok su konvoji u kojima se vojna pomoć doprema Ukrajini za Moskvu – legitimne mete.  

Ova objava dobija ocjenu – klikbejt i manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article