Srpski mediji u ofanzivi – Dritan ne “hapsi Srbe”

2147
boskovic-klilbejt

Politička kriza već mjesecima traje u Crnoj Gori a mediji je nerijetko koriste međustranačka “prepucavanja” kako bi dodatno podgrijali tenzije. Ovog puta na stolu je teza da neko u Crnoj Gori “hapsi Srbe”.

Srpski Informer ovako je “obradio” saopštenje Demokrata:

„POLITIČKI SUKOBI U CRNOJ GORI NE JENJAVAJU! Bečić: Dritan hapsi Srbe! Abazović: Aleksa laže!“ glasi naslov Informera.

„Aleksa Bečić, smijenjeni predsjednik crnogorske Skupštine i lider Demokrata, optužio je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da, posle dogovora sa liderom DPS Milom Đukanovićem, hapsi Srbe po Crnoj Gori“, piše Informer.

U ovom tekstu objavljeno je saopštenje Demokrata, kao i odgovor GP URA.

Naime, iz Demokratske Crne Gore reagovali su nakon privođenja njihovog aktiviste koji je pozivao na protest u organizaciji te stranke, rekavši da iza hapšenja stoji Abazović.

„Očigledno je, po nalogu koordinatora službi bezbjednosti, Dritana Abazovića uhapšen građanski aktivista koji je pozivao građane na proteste. Zahtijevamo hitno puštanje ovog lica na slobodu”, navodi se u saopštenju Demokrata, prenose crnogorski mediji.

Iako Informer tvrdi da je Bečić Abazovića optužio da hapsi Srbe, taj dio nije moguće pronaći u saopštenju Demokrata, koje je prilično opširno objavljeno i na njihovoj fejsbuk stranici.

Osim toga, u svom naslovu Informer citira Abazovića koji je navodno kazao da „Aleksa laže“.

Iz GP URA brzo su reagovali na optužbe Demokrata, rekavši da ta partija pokušava „neistinama i teorijama zavjere da preplavi crnogorsku javnost“.

„Takva u nizu je i posljednja kojom targetiraju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića za tobožnju odgovornost za privođenje građanskog aktiviste. Pošto im hrabrosti i direktnosti uvijek fali nijesmo ni mislili da će makar reći da je „građanski aktivista“ u stvari njihov član koji po nalogu Alekse Bečića i Borisa Bogdanovića sa megafonom iz automobila poziva na revolt jer je Aleksi izmakla fotelja. Očekujemo da Aleksa Bečić i za ovu optužbu ponudi izvinjenje za koji dan a sasvim je jasno da ni Dritan Abazović ni URA ne kontrolišu privođenja i hapšenja bilo kojeg pojedinca“, navodi se između ostalog u saopštenju Ure u kojem nije navedeno da „Aleksa Bečić laže“.

Čitajući saopštenja ove dvije stranke, možemo zaključiti da su Demokrate Uru i Abazovića optužili da stoje iza hapšenja građanskog aktiviste, dok im je odgovoreno da URA i njen lider nemaju veze sa tim i da zbog iznesenih neistina očekuju izvinjenje.

Ipak, srpski tabloid Informer interpretirao je polemiku dvije partije na sasvim drugačiji način, navodeći da je Bečić kazao da Abazović hapsi Srbe, na šta je, kako tvrde, lider Ure reagovao rekavši da „Aleksa laže“.

Iz tog razloga, ovaj tekst dobija ocjene manipulisanje činjenicama i klikbejt.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article