Začarani krug teorije zavjere i srčanih bolesti

715

Kardiovaskularne bolesti (KVB) globalno su vodeći uzrok smrti, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. U godini prije pojave koronavirusa, 2019. procjenjuje se da je širom svijeta to oboljenje odnijelo 17.9 miliona života, što čini oko 32% od svih smrtnih slučajeva. Ipak, teoretičari zavjera te podatke zanemaruju i u kontinuitetu šire narative kako je koronavirus glavni „krivac“ za sve smrti nastale usljed zatajenja rada srca.

Jedan Fejsbuk korisnik podijelio je snimak ekrana objave N1 Hrvatska, u kome se između ostalog navodi:

„Misteriozna bolest bez simptoma u Hrvatskoj uzrokuje 40 posto smrti. Vjerovao sam da sam zdr…“.

Sve to prati tekst Fejsbuk korisnika:

Iznenaditis hara… Ko zna od čega je? Mora da je od klimatskih promjena.  

Šta je prenio N1 Hrvatska i kakvi su podaci o srčanim bolestima u toj zemlji?

Pretražujući portal N1, došli smo do originalnog linka, gdje je i napravljen snimak ekrana koji je naveden u Fejsbuk objavi koju analiziramo. Link nas vodi na stranicu portala Dnevnik.hr, gdje je međutim, naslov drugačiji u odnosu na onaj koji je vidljiv na Fejsbuk linku N1:

Tihi ubojica bez simptoma u Hrvatskoj uzrokuje 40 posto smrti: “Vjerovao sam da sam zdrav čovjek”.

U nastavku teksta se pojašnjava da je tihi ubica zapravo bolest srca, te da je najveći problem što pacijenti ne osjećaju tegobe dok nije prekasno.  U nastavku se navode i podaci Srbije i prenosi primjer građanina Niša, koji za Novu.rs govori o tome kako je preživio infarkt.

Analizirajući tekst, jasno je da je u njemu prvobitno bilo naznačeno ono što je vidljivo na snimku ekrana, da je riječ o “misterioznoj bolesti”, što je kasnije prepravljeno u “tihog ubojicu”. U daljem nastavku teksta nema ništa sporno, već samo komentar Fejsbuk korisnika koji insiunira na koronu, što je jasno i iz njegovih ostalih objava. Isto možemo pročitati u komentarima Fejsbuk korisnika na linku N1 Hrvatska. 

Da smrtni slučajevi usljed srčanih oboljenja nisu nikakvo iznenađenje ili misteriozno oboljenje, pokazuju i podaci zdravstvenih vlasti Hrvatske. Zavod za javno zdravstvo navodi da je to vodeći uzrok smrti u toj zemlji, iako je u prethodnih 15 godina prisutan određeni stepen smanjenja trenda smrtnosti od KVB. Od njih je prije šest godina, tačnije 2016. preminulo 23.190 osoba, što čini 45% od ukupnog broja umrlih. Do takvog stanja nas, kako se navodi na sajtu Zavoda, vodi način života:

“Povoljna je činjenica da se većina srčano žilnih bolesti može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti, čak do 80% prijevremenih smrti”, navodi se na sajtu HZJZ.

Uzimajući u obzir sve navedeno, Fejsbuk objavi dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama, a prvobitnom naslovu teksta koji i dalje stoji na linku, ocjenu klikbejt. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.