Da li je Šon Koneri smatrao da je Kosovo Srbija?

637

Tenzije između Srbije i Kosovo svakodnevno pune medijski prostor što neizostavno dovodi do proizvodnje dezinformacija i njihovom plasiranju na društvenim mrežama.

Neke od tih dezinformacija se ponavljaju već godinama, ali opet nalaze svoj put do publike – jedna od njih je i navodna izjava poznatog škotskog glumca Šona Konerija o Kosovu.

„Ne shvatam zašto je Kosovo poseban slučaj. Kako to oni mogu biti nezavisni, a mnogi drugi ne mogu. Zašto onda Škotska ne može da se odvoji od Velike Britanije?! Kosovo mora ostati u Srbiji. Sve je ovo licemerno“, glasi navodna izjava Konerija koja se dijeli na Fejsbuku.

Ova izjava se već nekoliko godina vrti kroz medije uz navođenje da je Konerijeva izjava „sa jedne konferencije za štampu“.

Koja je to konferencija za štampu i kada je to tačno Šon Koneri rekao – nemoguće je pronaći.

Koneri i Kosovo se zajedno pominju u samo jednom članku koji smo uspjeli pronaći na internetu. I to članku na NBC-u, čiji je naslov „Nezavisno Kosovo? Zašto onda ne i Vermont?“.

U lidu teksta se kaže:

„Šon Koneri misli da je škotska nacija divna. A šta bi bilo da španska Baskija postane prava država? A šta nije u redu sa Narodnom republiko Vermont?”

Ipak, u tekstu čak ni ovaj citat nije direktno pripisan glumcu koji je se zalagao za nezavisnost Škotske.       

Takođe, u tekstu Foreign Policy-a iz 2008. navodi se da je Koneri, kao i druge holivudske zvijezde čije se ime tada dovodilo u vezu sa navodnim izjavama o Kosovu, demantovali da su govorili bilo što na tu temu.

“Holivudske zvijezde poput Džordža Klunija, Šona Konerija, Šeron Ston i Ričard Gir uvučene su u raspravu o pitanju nezavisnosti Kosova. Holivudske zvezde negirale su takve tvrdnje, ali senzacionalistički srpski list “Blic” tvrdi da zna bolje: baš kao što je Srbija pijun zapadnih sila, tako je i (Džordž) Kluni podlegao međunarodnom pritisku, negirajući svoju izjavu protiv nezavisnosti Kosova tek nakon što ‘UN su vršile pritisak na glumca”, navodi se u članku FP-a.

Iz svega ovoga zaključuje se da Šon Koneri nije govorio o Kosovu i da je u pitanju lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.