Kasalica nije dio crnogorske Vojske, niti predsjednik njenog sindikata

732

Politčka previranja u Crnoj Gori odavno su se preselila i na neke druge oblasti, među kojima je svakako i sport.

Primjer za to je Fejsbuk objava bivšeg službenika Vojske Crne Gore Zdravka Kasalice, koju su prenijeli mediji tvrdeći da je riječ o predsjedniku Sindikata Vojske.

„Oficir Kasalica u epizodi anticrnogorskog navijača: Odavno nisam gledao rukomet a navijaću svim srcem večeras za Dansku“, naslov je portala Antena M u kojem je prenijeta objava Kasalice.

„Predsjednik Sindikata Vojske Crne Gore Zdravko Kasalica, već je bio pod lupom javnosti zbog ismijavanja Crnogorske pravoslavne crkve, pohvale negatora genocida u Srebrenici Matije Bećkovića, pa i razumijevanja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ovog puta, Kasalica je iskazao momenat istinskog “patriotizma” kada je na svom Facebook profilu podijelio državnu zastavu Danske, uz komentar: “Odavno nisam gledao rukomet, a navijaću svim srcem večeras!! Naprijed Danska!!!”, navodi se u članku Antene M.

Istu informaciju objavio je portal Aktuelno, što je podijeljeno na fejsbuku, a navode o „predsjedniku Sindikata Vojske koji navija protiv Crne Gore“, objavio je i Standard.

Iako je objava autentična, tj. dolazi sa profila Kasalice, on zapravo nije predsjednik Sindikata Vojske Crne Gore.

Naime, Kasalicaje bio podoficir i nekada predsjednik Sindikata, međutim niti je više zaposlen u vojsci, niti je predsjednik njenog sindikata.

To proizilazi iz reagovanja Ministarstva odbrane nakon pomenutih objava.

„Ministarstvo odbrane saopštilo je da Zdravko Kasalica više nije pripadnik Vojske Crne Gore, kao i da nije predsjednik Sindikata Vojske. Iz tog resora su se oglasili nakon natpisa u pojedinim medijima o objavi Kasalice na društvenim mrežama. Ministarstvo odbrane i VCG se ograđuju od svih neprimjerenih komentara na društvenim mrežama i u medijima, a koji se pokušavaju dovesti u vezu sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Crne Gore, navodi se u saopštenju resora odbrane“, objavio je portal Vijesti saopštenje ovoga resora koje je proslijeđeno medijima.

Uprkos činjenici da je Kasalica i ranije bio predmet medijskih napisa u kontekstu sličnih tema, on ipak nije pripadnik Vojske Crne Gore, što nas dovodi do zaključka da su u člancima pojedinih medija objavljene netačne informacije.

Upravo zbog toga, tekstove Antene M, Standarda i Aktuelno ocijenili smo kao dezinformacije.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.