Klimatskim skepticima ne prijeti hapšenje zbog uvjerenja

383

Ako vam osoba kaže da ne vjeruje u klimatske promjene, za sagovornika imate klimatskog skeptika za kojeg možete naslutiti da ima sklonost ka konspirativnim teorijama. A da li neko može narediti hapšenje vašeg sagovornika? 

Portal Srbin info kaže da može: 

“Svjetski ekonomski forum naredio hapšenje svih koji negiraju klimatske promjene”. 

U tekstu se dodaje i sljedeće

“U dopisu objavljenom na njihovoj veb stranici, WEF naziva „klimatsku neaktivnost“ „kršenjem ljudskih prava“. 

Autor memoranduma sugeriše da će u narednim godinama biti sve veći broj tužbi u vezi sa klimom”. 

Svjetski ekonomski forum (SEF) nije objavio na zvaničnom vebsajtu dopis, niti memorandum koji sugeriše sankcije za klimatske skeptike, već članak o sudskim slučajevima koji su povezani sa klimatskim promjenama. 

Džon Letzing i Minji Sung, autori članka koji je 27. septembra objavljen na zvaničnom veb sajtu Svjetskog ekonomskog foruma, predstavili su sudske slučajeve koje su pokrenuli pojedinci širom svijeta zbog uticaja klimatskih promjena na njihove živote. Na osnovu uvida u tu objavu, jasno je da SEF na nalaže hapšenje klimatskih skeptika, već je u članku pružen pregled tužbi, uz argument da su klimatske promjene osporile neko od njihovih osnovnih ljudskih prava.     

Nejasno je na koji način su autori teksta Srbin info izveli zaključak da je SEF naredio hapšenje svih koji negiraju klimatske promjene, jer se u članku ne pominje riječ hapšenje ili neka druga vrsta kazne za one koji osporavaju klimatske promjene. 

U članku se preispituju preduzete mjere svjetskih vlada, uz zaključak da bi presuda u korist podnosioca tužbi “mogla da podstakne neke od najbogatijih država na svijetu da pojačaju svoje odgovore na klimu koja se mijenja”. 

Prethodno su autori članka objavljenog na vebsajtu SEF-a pojasnili da je grupa mladih iz Portugala prije nekoliko godina podnijela tužbu Evropskom sudu za ljudska prava. Razlog tužbe su zdravstveni rizici i anksioznost koji su uslijedili nakon požara koji su zahvatili njihovu državu. Oni su tvrdili da je to rezultat nereagovanja države na klimatske promjene.  

Pretraga objava na vebsajtu SEF-a ne nudi dokaze da je ta organizacija zauzela stav ili naredila hapšenje pojedinaca koji negiraju klimatske promjene, niti to dokazuje pretraga ključnih riječi na internet pretraživaču. 

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article