Skeč umjesto diskusije donio dezinformacije i homofobiju  

230

Sve što dolazi sa zapada je loše i urušava tradicionalne vrijednosti – narativ je koji se vrlo često propagira putem različitih medijskih ili objava na društvenim mrežama na našem govornom području. 

Osim toga, u ovakvim objavama čest je i govor mržnje i homofobija koja je usmjerena protiv LGBTIQ populacije, a upravo takav primjer pronašli smo na Fejsbuku.  

“Amerikanka skuda pedersko pedofilsku zastavu koju je preko mape Amerike stavila profesorka istorije koja otvoreno pоdržava pedere i pedofile”, navodi se u jednoj objavi na pomenutoj društvenoj mreži. 

Niti je profesorica istakla LGBTIQ zastavu na času, niti je rasprava između nje i majke učenika stvarno zabilježena, jer je prikazani video zapravo isceniran i predstavlja dio skeča, što potvrđuju i riječi glumaca na kraju videa. 

Video je izvorno objavio komičar čije je umjetničko ime Jibrizy, uz komentar da bi sadržaj trebalo da podstakne korisnike društvenih mreža na diskusiju. 

“Mama skida zastavu ponosa u učionici.  

Ovo je originalno moj video koji ljudi ukradu, dobijaju pratioce i nikada me ne navedu kao autora u objavama. Ja sam reditelj. Kreiram video sadržaj kako bih podstakao na diskusiju. Očigledno da je lažno. Želim da diskutujete o svojim stavovima”, naveo je autor video klipa. 

Jibrizy na svom Fejsbuk, Ju Tjub, Tik Tok kanalu, kao X, nekadašnjem Tviteru objavljuje i druge skečeve na različite teme. Tako je moguće vidjeti navodnu profesoricu istorije i u drugim skečevima, gdje glumi sasvim drugu ulogu, recimo majke kojoj je neprihvatljivo da je njena ćerka trans osoba. 

I druge fakt-čeking organizacije poput španske Maldita, AP News su ukazale u svojim analizama da video koji se dijeli na društvenim mrežama na stranom govornom području nije vjerodostojan, već da predstavlja isječak iz skeča. 

Objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article