Jul ove godine ruši temperaturne rekorde, pa stručnjaci smatraju da je u pitanju najtopliji mjesec od kad postoje mjerenja.  

Međutim, regionalni mediji pišu o teoriji zavjere, te da je u pitanju još jedna igra odabranog kruga ljudi, na čelu sa Svjetskim ekonomskim forumom (SEF), UN-om i SZO-om. Jedan od naslova glasi:  

Tzv. globalno ključanje koje promoviše UN biće DEPOPULACIJA stanovništva 

“Globalno ključanje” je termin koji je 27-og jula upotrijebio generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš, kako bi upozorio na opasnosti koje klimatske promjene već sa sobom donose. Tom prilikom rekao je:  

“Prema danas objavljenim podacima, jul je već bio najtopliji tronedjeljni period ikada zabilježen; tri najtoplija dana zabilježena; i najviše temperature okeana za ovo doba godine. Posljedice su jasne i tragične: djecu nose monsunske kiše; porodice bježe od plamena; radnici koji “padaju” na vrelini. 

… Era globalnog zagrijavanja je završena; došlo je doba globalnog ključanja. Vazduh nije za disanje. Vrućina je nepodnošljiva…” 

U spornom tekstu, autor kaže da Gutereš nije dao nikakav dokaz za svoje tvrdnje, iako je iz transkripta njegovog govora, ali i iz medijskih natpisa jasno da su alarmantne podatke o rekordnim temperaturama dale dvije agencije: Svjetska meteorološka agencija i Služba EU za klimatske promjene – Kopernikus. 

Regionalni mediji dalje potenciraju da su temperature bile visočije prije ‘60-ih godina prošlog vijeka. Tekstovi brojnih eminentnih medija to demantuju i pozivaju se na studiju Univerziteta u Lajpcigu. Rojters piše:  

“Iako Svjetska meteorološka organizacija nije želiela odmah da proglasi rekord, već se čeka da svi finalizovani podaci budu dostupni u avgustu, analiza njemačkog Univerziteta u Lajpcigu objavljena u četvrtak pokazala je da će jul 2023. biti rekordan. 
 
Predviđa se da će srednja globalna temperatura ovog mjeseca biti najmanje 0,2C toplija od jula 2019. godine, prethodne najtoplije u 174-godišnjem opservacionom periodu, prema podacima EU. 
 
Razlika između sada i jula 2019. je „toliko značajna da već možemo sa apsolutnom sigurnošću reći da će to biti najtopliji jul“, rekao je klimatolog iz Lajpciga Karsten Hauštajn.” 

Sporni tekst zaključuje:  

“Vlade i njihovi medijski saučesnici širom sveta promovišu tvrdnje o „klimatskoj krizi“ u nastojanju da ispune ciljeve zelene agende Svetskog ekonomskog foruma (WEF), Ujedinjenih nacija (UN), Svetske zdravstvene organizacije (SZO). ), i druge neizabrane globalističke organizacije.  

Ispunjavanje ovih ciljeva obično je uključivalo planove za smanjenje kvaliteta života većine javnosti uz povećanje poreza da bi se „spasila planeta“.  

U međuvremenu, šačica moćne elite koja promoviše zelenu agendu nastaviće da leti uokolo privatnim avionima i jede meso jer su oni „deo rešenja“. 

Zbog svega navedenog, ovaj tekst dobija ocjenu – teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article