Teorije zavjere o slučajevima afričke svinjske kuge u regionu  

824

Afrička svinjska kuga koja se pojavila u pojedinim zemljama Evrope stvorila je ogromne probleme uzgajivačima svinja, ali je istovremeno inspirisala pojedinace na društvenim mrežama  da pokrenu novi krug teorija zavjere o tome kako je to plan “sotonista koji bi da stvore glad”. 

U jednoj od tih objava na Fejsbuku se navodi: 

“Glad u najavi. Šatro kuga u cijelom regionu.Svi ćutimo, oni sprovode.Svi se nadate da će vas da izbjegne ovo stradanje koje dolazi…neće ovo ide na svačija vrata.Seljake su obilazili na dva mjeseca i popisivali im svinje. Lično sam se uvjerio u to. Znaju veoma dobro ko šta ima od stoke”. 

Objavu, koja je podijeljena i na stranicama drugih korisnika ove društvene mreže, prate i fotografije uginulih svinja. 

Uginuće svinja nije posljedica namjernog izazivanja gladi, kako to tvrde teoretičari zavjere, već postoji, nažalost vrlo poznat razlog za to – afrička svinjska kuga. 

Afrička svinjska kuga (ASK) je bolest koja postoji duže od vijeka, a prvi put se pojavila 1921. godine u Keniji i na afričkom kontinentu je ostala do 1957.godine kada je otkrivena na farmi svinja u Portugalu i brzo se proširila na Francusku i Španiju.  

Ovu bolest vrlo je teško kontrolistati, a zahvatila je i naše susjedstvo – Srbiju, BiH i Hrvatsku. 

Vlada Republike Hrvatske je obezbijedila 7,5 miliona eura pomoći  za 112 domaćinstvima koja uzgajaju svinje, a u toj državi je i na snazi Naredba o mjerama  kontrole za suzbijanje ove bolesti. 

U Srbiji je tamošnja vlast  formirala Vladin operativni štab  koji sprovodi mjere na suzbijanju ove bolesti. Prema posljednjim podacima Ministarstva poljoprivrede Srbije  do 24.07.2023. godine ukupno je na 918 gazdinstava na teritoriji 30 opština u 12 upravnih okruga potvrđeno 1.363 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega su 662 uginule svinje. 

“Izvršena je eutanazija 11.840 svinja različitih kategorija sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva. Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede Srbije. 

Radio Slobodna Evropa je  prenio u tekstu od 17.jula da je ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Federacije Bosne i Hercegovine Kemal Hrnjić rekao  da je u ponedjeljak  zaraza afričke svinjske kuge otkrivena i na području te zemlje. 

“Pojasnio je kako je ranije ova zaraza ušla na teritorij Bosne i Hercegovine putem farmi u bh. entitetu Republika Srpska, a od prošle sedmice prisutna je i na području Federacije BiH”, navodi RSE.  

U Crnoj Gori za sada nije zabilježena afričke svinjeske kuge, ali je Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA), označila našu državu, kao zemlju kojoj prijeti opasnost. 

Zbog svega navedenog ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

 Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.    

In this article