Od fotošopa do kolumne: Mihailo Dedeić nije nosio zastavu oko struka

937
mihailo-dedeic

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve – Mihailo Dedeić vrlo često je predmet dezinformacija i lažnih vijesti, kako na društvenim mrežama tako i u pojedinim medijima. 

Ovoga puta povod je bio događaj ispred Cetinjskog manastira, gdje je grupa građana Prijestonice prethodnih dana kačila državne zastave na ogradu manastira u znak revolta, između ostalog, zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. 

U članku koji je objavljen u formi kolumne, portal IN4S podijelio je fotografiju Mihaila koji sudeći po priloženom, crnogorsku zastavu nosi zavezanu oko struka dok stoji na platou ispred Cetinjskog manastira. 

Naslov glasi „Barjak na kukove“, a autor je izvjesni Mišo Vujović. 

Кačenje državne zastave po ogradi manastira, ne rijetko po fasadama stambenih zgrada, na štrikovima za veš predstavlja nepoštovanje državne zastave koja po članu 20 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore, ne smije biti postavljena kao zavjesa, prostirka ili tako da dodiruje tlo. Bivši direktor policije Veselin Veljović je u vrijeme litija crnogorsku zastavu vješao na štriku za sušenje veša, dok je korak dalje otišao, samozvani poglavar CPC Miraš Dedeić, opasujući se zastavom ispred svetinje na koju on i njegovi sledbenici nasrću više od tri decenije“, navodi se u tekstu IN4S-a. 

Ovaj članak podijeljen je i na Fejsbuku u okviru jedne grupe gdje ga prati opis: 

„Živi svetac stavio kecelju da radi, a posrbice od toga prave zlurade komentare…“ 

Sami naslov, ali i sadržaj kolumne govori nam da je cjelokupna tema bazirana na slici, za koju smo provjerom utvrdili da je izmijenjena u odnosu na originalnu. 

Naime, ova fotografija nastala je prije par dana ispred Cetinjskog manstira i na njoj se nalazi Mihailo Dedeić, međutim on ne nosi državnu zastavu oko struka. 

Portal Analitika objavio je 8. avgusta tekst pod naslovom „Mitropolit CPC Mihailo obišao mjesto na kojem građani postavljaju zastave“ a priložena je i slika Mihaila koji nosi mantiju, ali na sebi nema crnogorsku zastavu. 

Upoređujući slike iz članka Portala Analitike i članka IN4S-a, primjećujemo da je u pitanju jedna ista, s tim što je fotografija na portalu IN4S modifikovana tako da je umetnuta crnogorska zastava koju navodno nosi Mitropolit CPC. 

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, jasno zaključujemo da je autor teksta iskoristio sliku koja je editovana i na osnovu nje napisao kolumnu u kojoj je iznio lažnu tvrdnju da se Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve „opasao zastavom ispred Cetinjskog manastira“. 

Iz tog razloga članak IN4S-a koji je podijeljen na fejsbuku ocijenili smo kao lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article