Da li znate šta je zajedničko pivu, hljebu i pecivima? Kvasac. Bilo da ste ljubitelj đakonija od tijesta ili uživate u aromi piva, tvrdnja da je kvasac štetan po vaše zdravlje sigurno vas neće obradovati.

Na Fejsbuku je podijeljen video koji sadrži više informacija o kvascu, uz komentar:

“Veoma štetan za ljudski organizam”.

U videu se čak insinuira da kvasac podstiče razvoj tumora.

“U industriji peciva, da bi ubrzali rast testa, koristi se kvasac. Od 1935-te godine se koristi kvasac i dobijao se od jeftinih sirovih materijala od ostataka pamuka, starog kukuruza i celuloze. Tako je napravljena nova vesta termofilnog kvasca koji se ne uništava za vreme termičke obrade i dospeva do unutrašnjosti organizma, upada u biosferu naših creva, smeta dobrim bakterijama i zamislite, u Nemačkoj za vreme prvog svetskog rata, koristili su ovaj kvasac kao biološko oružje. Taj projekat se zvao “Mala smrt”. Takođe, francuski naučnih nemačkog porekla Volf je uradio eksperiment gdje je u bocu sa kvascem ubacio kancerogeni tumor koji je onda počeo jako brzo da raste, ali čim je kvasac uklonjen, rast tumora je prestao. Da li shvatate koliko je kvasac opasan? Ono što je interesantno je da je ovaj kvasac postao deo standarda tako da je dozvoljeno da peciva sadrže ovaj kvasac (i mnogo drugih proizvoda)”.

Istorijat kvasca i njegova prehrambena vrijednost

Kvasac – živi mikroorganizam, odnosno jednoćelijska gljiva ključna je u fermentaciji šećera, pa se koristi u procesima vrenja i to decenijama unazad.

Treba razlikovati dvije vrste kvasca.

Pivski i njega krivite za naklonjenost pivu. Ova vrsta se uzgaja od hmelja i postoji od kada je počela proizvodnja piva. Druga vrsta je nutritivni kvasac. Obično se uzgaja od šećerne trske, melase ili drvene pulpe i namijenjen je posebno za potrebe ljudske ishrane.

Poznato je da je prvi komercijalni kvasac lansiran na tržište 1868. godine. Dakle, ljudi su počeli upotrebljavati ga mnogo ranije nego što je navedeno u objavi.

Kvasac ima visoku hranljivu vrijednost ne samo zbog sadržaja proteina, već i zbog istovremenog prisustva proteina, vitamina i enzima. Ćelija kvasca, samodovoljno živo biće, proizvodi sve što joj je potrebno za održavanje, rast i diobu ćelija, a to su enzimi, fermenti i vitamini. Nasuprot tome, ljudi i životinje zavise od unosa mnogih vitaminima i drugih supstanci, jer, uprkos svojoj veoma složenoj organskoj strukturi, nisu u stanju da ih sintetišu sami.

A prednosti kvasca je više:

“Nutritivni kvasac se često naziva superhranom, i to opravdano! Veoma je bogat mnogim osnovnim hranljivim materijama kao što su: Pun spektar vitamina B, hrom koji može pomoći u gubitku težine, šesnaest različitih aminokiselina, odličan je za izgradnju i popravljanje mišića, sadrži preko četrnaest ključnih minerala i sedamnaest vitamina (ne uključujući vitamine A, C i E). Bogat izvor fosfora”.

Takođe, navodi o ulozikvasca u pospješivanju tumora su netačni. Novije naučne studije ukazuju ne samo da kvasac nije štetan, već i da može imati pozitivnog efekta na ćelije tumora.

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article