Institut za javno zdravlje pokrenuo je kampanju HPV vakcinacije vikendima u septembru, bez zakazivanja, a pozivaju se roditelji djevojčica 9-14 godina da zaštite svoju djecu. Kampanja se aktivno promoviše kroz medije, što je zasmetalo nekim korisnicima društvenih mreža.  

Na Fejsbuku se pojavio post u kojem se kaže:  

Jutros su opet blentave voditeljke na sekti TV Vijesti promovisale sa nekim plaćenim doktorom vakcine HPV koje trebaju da daju djevojčicama po škola u septembru i oktobru,a iduće godine i muškarcima.RADE NA NAŠEM ISKOPANJU,SPREMITE ORUŽJE,OTVORITE OČI I OČI IM ISKOPAJTE!RAZMIŠLJAJTE O UNUČIĆIMA I VAŠOJ DJECI,INAČE IH NIJESTE DOSTOJNI.NAŠI KRVNICI SU OVDJE I DOK MI SPAVAMO ONI NAM O GLAVI RADE! 

U studiju TV Vijesti gostovao je epidemiolog Milko Joksimović, koji je govorio o samoj kampanji, ali i o značaju HPV vakcinacije. Joksimović je ranije bio i gost podkasta CDT-a, a na temu HPV vakcinacije tada je rekao:  

“Govorimo o jednom od najpreventabilnijih kancera zato što za njega imate mjeru vakcinacije, mjeru skrininga i mjeru redovnih preventivnih ginekoloških pregleda. Velika je grehota dozvoliti duboko u 21. vijeku da toliki broj žena obolijeva i nažalost umire od bolesti koja se u velikoj mjeri može prevenirati”, kaže Joksimović i dodaje:   

“HPV vakcina jednim dijelom čuva plodnost, jer prevenira kancer genitalnog organa. Zamislite ženu koja dobije kancer grlića materice – tu je liječenje: hirurgija, radioterapija, hemoterapija. Najveći broj žena je završio sa mogućnošću da ikada ikada više postane majka. Ako HPV vakcinom prevenirate tu mogućnost, onda čuvate plodnost djevojaka koje mogu da se ostvare kao roditelji kada dođe vrijeme.” 

Da su HPV vakcine bezbjedne i efikasne potvrdio je  i Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i preporučuje je je kao rutinsku vakcinu u životnoj dobi od 11 i 12 godina.  

Raskrinkavanje je i ranije u više navrata pisalo o efikasnosti i djelotvornosti HPV, kao i dezinformacijama koje se, poput one u spornom postu, dovode u vezu sa njom. Zbog svega navedenog, kao i teorije da se nekom radi o glavi, ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article