Lego kocke uglavnom idu uz odrastanje, a sigurno ima i onih starijih koji vole s vremena na vrijeme da se zabave, ili da se podsjete najranijih dana. Lego u svom portfoliju ima pregršt setova, za svakoga ponešto. A, društvenim mrežama kruži informacija da je sada dostupan i set za one koji vole teorije zavjere.  

Na Fejsbuku, ali i na cijelom internetu, masovno se dijeli fotografija navodnog Lego seta na kojem piše “kemtrejls”. Na našem govornom području ispraćena je navodima: (arhivirano: ovdje

“Satanisti koji vode svet u propast sprdaju se sa svetom kroz igračke, crtane filmove, filmove itd. Više se i ne kriju”. 

Ako na prvu nije jasno da bi korporacija kakva je Lego teško izbacila jedan ovakav proizvod, onda je potrebno samo malo dublje se zagledati u fotografiju i nelogičnosti su automatski vidljive.  

Prije svega, čuveni Lego logo frontalno, odnosno slovo “G” je toliko spojeno, da bi bilo nedopustivo da tako krene u prodaju. Zatim, logo na vrhu kutije je potpuno nečitak i liči na “Looo”, dok logo sa strane kutije tek apsolutno nikakve veze sa originalnim Lego znakom nema, jer piše nešto poput: “Vooo”. Ispod njega bi trebalo takođe da piše “chemtrails” kao na frontalnoj strani, ali slova su potpuno pobrkana, dok na prednjoj strani iznad i ispod brojeva 8-17 (starosna dob za koju se, valjda, ovaj set preporučuje) ispisi takođe nemaju nikakve lingvističke logike.  

S obzirom na to da fotografija djeluje da je generisana uz pomoć vještačke inteligencije (AI), konsultovali smo nekoliko softvera za prepoznavanje AI-ja. Međutim, svaki je dao rezultat da nije u pitanju AI. Moguće da je korišćena neka druga tehnologija… 

Raskrinkavanje je potražilo odgovor od kompanije Lego, iz koje smo dobili odgovor: 

“Ovaj set nema apsolutno nikakve veze s Lego grupom. Nismo ga dizajnirali i ni na koji način nije povezan sa nama.” 

Ako neko ima dilemu koji set je Lego, a koji nije, iz kompanije su još pozvali da se sve sumnje otklone na njihovom sajtu, odnosno posebnoj stranici na tu temu. 

Na istu temu pisale su i kolege iz Faktografa.  

Zbog svega navedenog, sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article