Koga je Mesi grlio nakon osvajanja titule?

958

Dugo očekivano Svjetsko prvenstvo u Kataru donijelo je ljubiteljima fudbala brojna uzbuđenja, a sjajna fudbalska predstava i scene za pamćenje obilježili su finale Mundijala.

Reprezentacija Argentine uspjela je da osvoji titulu, a „Gaučose“ je do zlata predovdio, ko drugi, nego jedan od najvećih svih vremena – Leo Mesi.

Osim po sjajnom fudbalu, Argentinac je nakon finala u centru pažnje bio i zbog još jedne situacije.

Naime, njemu je, nakon što je na terenu krenulo slavlje zbog osvojene titule, u zagrljaj potrčala nepoznata žena, a svijet su ubrzo obišle fotografije tog trenutka uz navode medija i korisnika društvenih mreža kako se kapiten Argentine našao u zagrljaju svoje majke.

„DIRLJIVE SCENE U KATARU: Mesija iznenadila majka na terenu (VIDEO)“, naslov je portala Novosti.

„Nakon zasluženog slavlja zbog osvajanja titule prvaka svijeta, Lionela Mesija je iznenadila majka koja se pojavila na terenu Lusail stadiona“, navodi se u tekstu.

Istu informaciju prenijeli su i Kurir, Espreso, Sportal, Telegraf, kao i crnogorski portal CdM.

Članak je podijeljen i na fejsbuku.

Uprkos činjenici da su ove dirljive scene za kratko vrijeme postale viralne na internetu, one ne prikazuju zagrljaj Mesija i njegove majke.

Radi se zapravo o šefici tima kuvara koji putuje sa fudbalerima Argentine na velika takmičenja.

„Svi su vjerovali da je ona Mesijeva majka, ali ne. Žena sa tim prelijepim zagrljajem je Antonija, kuvarica argentinske reprezentacije“, objavljeno je na Tviter nalogu jednog argentinskog fudbalskog magazina.

O zagrljaju Mesija i kuvarice nacionalnog tima pisao je i britanski DailyMail.

„Žena koja je viđena u emotivnom zagrljaju sa Lionelom Mesijem poslije finala Svjetskog prvenstva u nedjelju je, kako je otkriveno, kuvarica Antonija Farijas. Bilo je mnogo spekulacija o tome ko je bila tajanstvena žena, a neki su vjerovali da je to član Mesijeve porodice s obzirom na nježnost zagrljaja. Međutim, prema izvještajima u Argentini, ona je zaposlena u nacionalnom timu“, prenosi britanski list.

Da nije riječ o majci najboljeg argentinskog fudbalera, ukazali su i pojedini fact-checking sajtovi Polemisalo da je možda u pitanju i majka Serhia Aguera.

Ipak, o tome su naknadno izvijestili i pojedini domaći mediji, pa je tako „Danas“ objavio identitet žene koja je zagrlila Mesija nakon osvajanja zlata.

Čuveni španski sportski magazin „As“, takođe je objavio tekst pod naslovom:
„Ko je Antonija Farias, žena koja je zagrlila Mesija nakon što je osvojio Svjetsko prvenstvo“.

Uzimajući u obzir ove navode koji su objavljeni od strane relevantnih izvora, jasno zaključujemo da se dobar dio svjetske javnosti „upecao“ na neprovjerenu tvrdnju da je Mesi grlio svoju majku nakon osvjanja zlata na Mundijalu u Kataru.

Upravo zbog toga brojne medijske objave koje smo ranije pomenuli ocijenili smo kao lažne vijesti.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 13.1.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Telegraf.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 15.2.2023.

Portal Espreso.co.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article