Stari video, poznate manipulacije: Obraćanje predstavnika Bayera prikazano u pogrešnom kontekstu 

638

Od početka pandemije kovida, javna obraćanja predstavnika farmaceutskih kompanija naročito su postala predmet interesovanja medija, kao i šire javnosti, a svaka izgovorena riječ se pažljivo odmjerava. 

A izjava koja ostavlja iole prostora dezinformatorima za slobodno tumačenje, dijeli se mjesecima nakon toga na društvenim mrežama kao dokaz za razne teorije zavjera. 

Posljedni primjer je obraćanje člana Upravnog odbora farmaceutske kompanije Bayer AG-a i šefa sektora farmaceutskih proizvoda, Stefana Elrih na Svjetskom samitu zdravlja tokom kog je navodno priznao da su vakcine protiv kovida genska terapija. 

Iako je samit održan krajem 2021. godine, posljednih dana se reciklira na Fejsbuku dio njegovog govora. (1, 2).

Korisnica Fejsbuka “podsjeća na lapsus” Stefana Oelricha. U video isječku koji traje 40 sekundi, Oelrich je izjavio:

“Mi stvarno preuzimamo taj skok, mi kao kompanija Bayer, u ćelijskoj genskoj terapiji što je za mene jedan od primjera gdje ćemo stvarno napraviti razliku nadam se, krećući se naprijed. Naposljetku, mRNA vakcine su primjer ćelijske i genske terapije. Htio sam da kažem da smo prije dvije godine u javnosti sproveli anketu “da li bi bili voljni uzeti gensku ili ćelijsku terapiju i ubrzigati je u svoje tijelo”, vjerovatno bi imali stopu odbijanja od 95%, ali mislim da je ova pandemija takođe otvorila oči mnogim ljudima na inovativan način koji prije možda nije bio moguć”. 

Međutim, cjelokupni snimak njegovog govora, dostupan na Ju Tjubu, dokazuje da predstavnik farmaceutske kompanije Bayer nije priznao da su vakcine genska terapija, a da je video prikazan u pogrešnom kontekstu. 

Govoreći o prihvatanju tehnoloških inovacija za tretmane u oblasti zdravstva (1:36:12), Elrih je kazao da kompanija Bayer ulaže u istraživanje i razvoj ćelijske i genske terapije, “što je za njega jedan od primjera gdje će ta kompanija zaista napraviti razliku” i što će im pomoći u daljem progresu. (1:37:24)   

On je dalje izjavio (1:37:41) da su mRna vakcine primjer za ćelijsku i gensku terapiju, kako je i navedeno u Fejsbuk objavi, a da bi rezultati istraživanja javnog mnjenja, da je sprovedeno prije dvije godine, vjerovatno ukazali na visok postotak ispitanika koji nisu voljni da prime gensku ili ćelijsku terapiju. 

Oelrich je potom naveo vakcine protiv kovida kao primjer koji je izazvao pažnju javnosti u pogledu medicinskih inovacija, kao što su genske i ćelijske terapije na kojima je Bayer radi

Ova tvrdnja bila je predmet provjere fakt-čeking sajta Lid Storis. Šef komunikacija u kompaniji Bayer, Oliver Renner, demantovao je tu tvrdnju, uz objašnjenje da za farmaceutsku kompaniju mRna vakcine nisu genska terapija.  

Takođe, tim Raskrinkavanje.me je i ranije ukazivao na dezinformacije o mRNA vakcinama, dokazujući da one ne mijenjaju gene ljudi

Iako mRNA vakcine koriste genski materijal, one nisu patentirane da promijene genski sastav pacijenta i stoga se razlikuju od genske terapije. 

Obraćanje predstavnika farmaceutske kompanije Bajer i ranije se dijelilo na društvenim mrežama, nakon čega je više fakt-čeking istraživačkih timova poput Rojtersa, Chequada, Fakt-čeka ukazalo da je video isječak izvučen iz konteksta.  

Dakle, u video isječku koji je podijeljen na Fejsbuku, predstavnik farmaceutske kompanije Bayer, Stefan Oelrich nije priznao da su mRNA vakcine protiv kovida zapravo genska terapija. On je rekao da se promijenio odnos javnosti prema tehnološkim inovacijama, navodeći kao primjer mRNA vakcine, te da bi u budućnosti ljudi mogli prihvatiti i genske i ćelijske terapije. 

Video isječak ne prikazuje potpun kontekst, zbog čega objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article