Građani Aleksinca izgubili su bitku 2019. protiv sječe stabala u centralnoj ulici knjaza Miloša. Stari drvored, uglavnom sačinjen od lipa, nestao je usljed rekonstrukcije ulice. Vlasti su obećale “novi i ljepši”, a priča je gotovo tri godine kasnije dobila novi obrt. 

Pobornici teorija o 5G mreži kažu

KROŠNjE im smetaju da uz pomoć 5.GE možete brže da skidate videe….!!
Ovo je u Srbiji odrađeno u svim gradovima… 
….da li je i po gradovima van Srbije ovo odrađeno….??

Vijest o uklanjanju stabala u Aleksincu objavili su gotovo svi srpski mediji, a njihovi izvještaji ne sadrže informacije o tome da je nova tehnologija kriva za dešavanja u gradu – kako se to navodi u spornoj objavi, niti je takve tvrdnje moguće činjenično dokazati korišćenjem drugih relevantnih izvora.  

Teoriju da krošnje drveća mogu ometati signal, te da se zbog toga sijeku, opovrgnula je profesorica ETF-a, Irini Reljin. Njene riječi prenio je i srpski provajder MTS:

 … frekvencijski opsezi kojima se služi 5G (700 MHz i 3.6 GHz, 26 GHz, 36 GHz) su korišćeni i do sada u telekomunikacijama. Jedina razlika je sada što će te frekvencije služiti za drugačije namene. Po njoj, uređaji koji se koriste u elektronskim komunikacijama već odavno rade na frekvencijama kojima će se služiti peta generacija i kako vidimo nije se pojavio nikakav problem. Pored toga, ona tvrdi da neće biti nikakve seče šuma zbog nje. Uklanjanje drveća i menjanje okruženja ne samo da nije poželjno nego bi i stvorilo smetnje. Pošto će ona funkcionisati na osnovu postojećih mreža koje su projektovane na osnovu sadašnjeg stanja na terenu nema smisla u bilo kakvoj izmeni. 

Prema riječima Reljin, sječa drveća ne samo da ne ometa 5G, već je i kontraproduktivna. Samim tim, i teorija o Aleksincu pada u vodu.  

O raznim teorijama vezanim za 5G mrežu već smo pisali.  

Zbog postojanja očiglednog razloga za sječu stabala u Aleksincu – rekonstrukcije ulice, a ne jer krošnje ometaju 5G mrežu ova objava dobija ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 


Dodatno, ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article