Kako su mediji u tragični udes umiješali nacionalizam i lažne vijesti

621

U vrijeme političko-nacionalističkih tenzija, kakvim svjedočimo u Crnoj Gori, skoro svaki događaj koji privuče pažnju javnosti pokušava se ugurati u kontekst nacionalnih podjela, čak i kada za to nema nikakve osnove i kada se takvim skretanjem u nacionalizam istovremeno skreće i u širenje lažnih vijesti.

Početkom januara u tunelu Lokve, između Rožaja i Berana, došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubio Rožajac Senad Kalač (29).

I dok je javnosti bila dostupna samo osnovna informacija društvenim mrežama je počeo kružiti uznemirujući snimak na kojem uspaničeni građani, koji su se našli na mjestu nesreće, traže od vozača Hitne pomoći iz Berana, da Kalača preveze u bolnicu. Na jednom od snimaka vidi se kako Kalača ubacuju na zadnje sjedište policijskog automobila.

Tvrdilo se da je Kalač bio još uvijek živ a da beranska Hitna pomoć nije željela da ga preveze u bolnicu.

Bez ikakve provjere ili potvrde od nadležnih, niz portala je objavio informaciju da je Kalač ostavljen da umre na putu, bježeći od odgovornosti tako što su se ogradili stavljanjem znaka pitanja na tvrdnju.

Snimak sa mjesta nesreće i ovakve tvrdnje izazvale su revolt kod građana koji za mladog Rožajca krivili Hitnu pomoć, preciznije, njenog vozača, čije su fotografije počele da se dijele na društvenim mrežama, što su pojedini portali zloupotrijebili i objavili identitet vozača ambulatnog vozila praveći na taj način od njega metu.

Jedna od stvari koje su pokrenule preispitivanje čitavog slučaja je detalj iz saopštenja Operativno komunikacionog centra Uprave policije (OKC), koji je portalu CDM saopštio da je Kalač preminuo u 20 časova i pet minuta dok se saobraćajna nesreća, prema izvještavanju, desila oko 18 i 25.

Ubrzo su se oglasili iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć saopštavajući da je „na licu mjesta smrtno stradalo jedno lice čiju je smrt konstatovao ljekar u timu jedinice Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Berane odradivši i EKG kako bi dobila dodatnu potvrdu da je jedan učesnik u saobraćaju preminuo“.

„Dok su druga dva lica sa teškim tjelesnim povredama transportovana u beransku Opštu bolnicu“, navodi se u saopštenju.

Takođe, naglasili su da je vozilo Hitne pomoći na mjesto nesreće stiglo na vrijeme a pod pritiskom prisutnih, policija je prevezla lice kome je konstatovana smrt, što je, kako navode, u suprotnosti sa ustaljenom praksom da kad lice premine na licu mjesta, ono ostaje tu do dolaska ekipe za uviđaj i nadležnog tužioca.

Uslijedila je i reakcija Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju koje je formiralo predmet povodom objavljenog video snimka na kojem se vidi kako okupljenji traže da se Kalač prevez u bolnicu i zatražilo hitnu obdukciju kako bi se utvrdili svi detalji.

Kako se navodi u saopštenju portparola Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Hasana Lukača, policijskim službenicima Odjeljenja bezbjednosti Berane naloženo je da prikupe potrebna obavještenja u vezi događaja. “Kao i dežurnom državnom tužiocu Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama, koji je vršio uviđaj na mjestu nezgode da nakon pribavljenja nalaza i mišljenja od strane vještaka medicinske struke, spise predmeta proslijedi ovom tužilaštvu kako bi se ocijenilo da li u radnjama pojedinaca sa predmetnog snimka ima elemenata krivičnog djela koja se gone po službenoj dužnosti i za koje bi nadležnost zasnovalo ovo tužilaštvo”, navodi se u saopštenju Lukača.

Ono što svakako zabrinjava je činjenica da su pojedini portali, poput Kodexa, pored proizvoljnih tvrdnji da je Kalač ostavljen da umre na ulici, otišli u ekstrem i objavili tvrdnje da Hitna pomoć nije željela da ga preveze „samo zato jer je Bošnjak“.

„Vjerovatno je povrijeđeni mladić davao znake života, to su vidjeli prisutni, koji su molili  i pozivali ljude iz hitne pomoći da ga povezu u bolnicu i pokušaju da mu spase život, što su oni odbili i otišli prema Beranama, a povrijeđenog mladića ostavili da iskrvari. Kada neko udari životinju na putu, zeca, mačku, dobri ljudi, vjernici, koji imaju kućno vaspitanje izađu iz vozila i pomognu životinji. … Zdravstveni radnici bi trebli u svakom momentu kada je to potrebno da pružaju pomoć, a ne da vode brigu o tome kojoj nacionalnosti, kojoj vjeroispovjesti pripadaju da bi pružili pomoć“, navodi se u njihovom tekstu.

Pored očiglednog kršenja svih novinarskih standarda koji se mogu prekršiti, iznošenja proizvoljnih ocjena bez relevantnih podataka, potpirivanja nacionalizma iskorištavajući tragediju, Kodex nije našao za shodno da u svom tekstu navede da su i dva teško povrijeđena mladića koja je beranska Hitna pomoć prevezla u bolnicu, takođe Bošnjaci/muslimani, što je potvrđeno Raskrinkavanju.

Tragedija u tunelu pored upitne koordinacije između policije i Hitne pomoći ogolila je još jedan problem – zloupotrebu stradanja mladog čovjeka u nacionalističke svrhe i zbog čitanosti.

In this article