Koncert KIC Pop hora istrgnut iz konteksta

886
koncert-kic-pop-hora

U pojedinim medijima i dalje možemo čitati da su razni skupovi u organizaciji pristalica Srpske pravoslavne crkve veličanstveni, veliki, dok su, nasuprot tome, aktivnosti kojima se slavi antifašizam i slobodarske vrijednosti sramotne i provokatorske. Izgleda da je to bio slučaj i kada je u pitanju koncert popularnog KIC Pop hora.

Tako portal Odbrana.info u tekstu naslovljenom „Nezapamćena bruka: Vuković slavu glavnog grada proslavlja komunističkim pesmama“, piše da je 8. maja, nasuprot „velikoj litiji koja je organizovana za dan slave glavnog grada, organizovan i koncert u organizaciji grada Podgorice, na kome se pevaju kultne pesme iz vremena SFRJ i Crvenog terora“: 

„Da li je ovo slučajnost ili namerna provokacija, ostavljamo Vama da procenite. Gradonačelnika Vukovića i ostale organizatore bi smo samo podsjetili na nešto što se desilo pre manje od jednog veka, čega se ne sjećaju ni on, a ni dobar deo ljudi koji su mjesto na litiju, otišli na ovaj sramotni koncert“. 

Međutim, koncert KIC Pop hora nije povezan sa „slavom grada“. Kako se navodi u saopštenju KIC-a „Budo Tomović“, koji su prenijeli i mediji, koncert je organizovan povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope – 9. maja, a na poziv Glavnog grada.

KIC Pop hor inače postoji od 2017. godine, a ono po čemu je prepoznatljiv jeste antifašistički program pjesama. Menadžerka hora Snežana Burzan Vuksanović kaže da pjesmom prenose crnogorske slobodarske, antifašističke i evropske vrijednosti. 

Iako portal Odbrana.info čitaoce navodi na zaključak da je nastup hora pokušaj provokacije organizatora „velike litije, koja je održana istog dana, koncert ovog hora nema nikakve veze sa datumom koji se vezuje za „slavu grada“, već za Dan pobjede nad fašizmom. 

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article