ajkule-sezona

Ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori je na pomolu, a sa turistima gotovo svake godine stižu i različite dezinformacije, uglavnom plasirane iz zemalja regiona. Internetom se širi snimak, za koji se navodi da je iz Bećića, a regionalni mediji su brže-bolje prenijeli da su se u Budvi pojavili delfini ili ajkule. 

Naslov u Blicu glasi: “PA GA TI ZAPLIVAJ” Prizor iz Jadranskog mora kod Bečića zapalio društvene mreže.  

Prati ga lid:

“Naime, u Bečićima, na nekoliko metara od obale, uočene je nekoliko morskih stovrenja, za koje nije najjasnije da li su delfini ili ajkule, i to u delu ograđenom bovama za plivače.”

Informaciju je prenio Noizz.rs, uz prateći tekst, koji glasi: Jedno je sigurno, kupačima u CG neće biti svejedno.  

Simak je, kako navodi Blic, potekao sa popularne stranice Podgorički vremeplov. 

Kako bi razriješili ovu misteriju, snimak smo poslali Institutu za biologiju mora iz Kotora i dobili odgovor da u pitanju nisu ni delfini, niti ajkule. 

Ono što se vidi na snimku sa crnogorskog primorja ustvari je Iglun (Xiphias gladius) – bliski rođak sabljarke.  

Ihtiolog i direktor Instituta, doktor Aleksandar Joksimović, za Raskrinkavanje kaže: 

Iglun živi u jatu i ono što se ovdje vjerovatno desilo je da je nekoliko njih sabilo male ribe u ćošak zaliva. Iglun je aktivna migratorna vrsta, hrani se malom pelagičnom ribom i bezopasna je po čovjeka.” 

Joksimović kaže da je za Igluna simptomatično to što ima slično leđno peraje kao delfini ili ajkule, ali razlike ipak postoje.  

Jedini način da se utvrdi da li su u vodi delfini ili ajkule je repno peraje. Ono je, poručuje Joksimović, kod morskih sisara (kitova i delfina) paralelno sa površinom vode. Kod ajkule ono je u istoj ravni, pod istim uglom kao leđno peraje, uspravno u odnosu na tijelo.  

Takođe, Joksimović kaže da je Igluna bilo i prošle godine.  

Slična informacija pojavila se i 2019. kada se na Jazu nasukao takođe glavni protagonista ove priče. I tada su kupači mislili da se radi o ajkuli, ali je jedan mještanin riješio stvar i Igluna vratio u more. 

Na pitanje da li ajkula zaista ima u našim vodama, Joksimović odgovara da jesu prisutne jer se radi o toplovodnim ribama, ali da je potrebno naglasiti da su one dalje od obale jer im, između ostalog, smeta buka. 

Posljednji put ajkula je blizu obala Crne Gore uočena ‘50-ih godina prošlog vijeka, kada se kod Mogrena desila tragedija, u kojoj je nastradao 21-godišnji Stevan Tomašević.  

Delfini su već mnogo češća pojava kod nas. O tome su prethodnih godina pisali svi mediji

Zbog pretencioznog zaključka, koji može dovesti do širenja panike u susret ljetnjoj sezoni u Crnoj Gori, ovu informaciju ocijenili smo kao – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Edit: 18.3.2022.

Portal Blic objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija. 

In this article