ajkule-sezona

Ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori je na pomolu, a sa turistima gotovo svake godine stižu i različite dezinformacije, uglavnom plasirane iz zemalja regiona. Internetom se širi snimak, za koji se navodi da je iz Bećića, a regionalni mediji su brže-bolje prenijeli da su se u Budvi pojavili delfini ili ajkule. 

Simak je, kako navodi Blic, potekao sa popularne stranice Podgorički vremeplov. 

Kako bi razriješili ovu misteriju, snimak smo poslali Institutu za biologiju mora iz Kotora i dobili odgovor da u pitanju nisu ni delfini, niti ajkule. 

Ono što se vidi na snimku sa crnogorskog primorja ustvari je Iglun (Xiphias gladius) – bliski rođak sabljarke.  

Ihtiolog i direktor Instituta, doktor Aleksandar Joksimović, za Raskrinkavanje kaže: 

Joksimović kaže da je za Igluna simptomatično to što ima slično leđno peraje kao delfini ili ajkule, ali razlike ipak postoje.  

Jedini način da se utvrdi da li su u vodi delfini ili ajkule je repno peraje. Ono je, poručuje Joksimović, kod morskih sisara (kitova i delfina) paralelno sa površinom vode. Kod ajkule ono je u istoj ravni, pod istim uglom kao leđno peraje, uspravno u odnosu na tijelo.  

Takođe, Joksimović kaže da je Igluna bilo i prošle godine.  

Slična informacija pojavila se i 2019. kada se na Jazu nasukao takođe glavni protagonista ove priče. I tada su kupači mislili da se radi o ajkuli, ali je jedan mještanin riješio stvar i Igluna vratio u more. 

Na pitanje da li ajkula zaista ima u našim vodama, Joksimović odgovara da jesu prisutne jer se radi o toplovodnim ribama, ali da je potrebno naglasiti da su one dalje od obale jer im, između ostalog, smeta buka. 

Posljednji put ajkula je blizu obala Crne Gore uočena ‘50-ih godina prošlog vijeka, kada se kod Mogrena desila tragedija, u kojoj je nastradao 21-godišnji Stevan Tomašević.  

Delfini su već mnogo češća pojava kod nas. O tome su prethodnih godina pisali svi mediji

Zbog pretencioznog zaključka, koji može dovesti do širenja panike u susret ljetnjoj sezoni u Crnoj Gori, ovu informaciju ocijenili smo kao – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Edit: 18.3.2022.

Portal Blic objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija. 

In this article