Kontrolni uzorci nijesu unaprijed pripremljeni pozitivni testovi

1342

Od početka pandemije testovi na COVID-19 na meti su dezinformatora.

Iako im je trenutno focus na širenju dezonformacija o vakcinama, neistine o testovima za koronavirusa i dalje redovno nalazimo na društvenim mrežama.

Unapred pripremljeno iz fabrike… POZITIVAN i NEGATIVAN test?!?”, tekst je koji prati post pomenutog korisnika.

Pitanje zašto postoje negativni i pozitivni kompleti testiranje pojasnili su istraživači Rojtersa.

Naime kao dio mjera nadzora kvaliteta testova na koronavirus,  „kontrolni“ uzorci su uključeni u serije kako bi se otkrile eventualne greške.

Da bi se osiguralo da test ne otkriva bolest kod ljudi koji nisu zaraženi, koristi se negativna kontrola. Sastoji se od generičkih ćelija koje nisu razvile antitijela, ili su zaražene bolešću koja može proći kroz test. Medicinski radnici znaju da ove ćelije nisu zaražene, pa ako test bude pozitivan, pokazuje da nešto nije u redu, i da ih ne treba koristiti.

Suprotno tome, ako testovi ne otkriju viruse kao što je SARS-CoV-2 kod zaraženih ljudi, onda oni nemaju nikakvu svrhu. Da bi se ovo testiralo, koristi se pozitivna kontrola. Ovo je bris koji je tretiran na takav način, da bi tokom prolaska kroz test trebalo da da pozitivan rezultat, tako da zdravstveni radnici budu sigurni da test sprovode ispravno.

Iako se ovi kontrolni brisevi  koriste i za druge testove, uključujući PCR testove, proizvod prikazan u postu je Panbio ™ Covid-19 Ag uređaj za brzo testiranje, test antigena.

U opisu ovog proizvoda stoji:

„Kontrole su posebno formulisane i proizvedene kako bi se osigurale performanse Panbio ™ COVID-19 Ag uređaja za brzo testiranje i koriste se za proveru sposobnosti korisnika da pravilno izvrši test i protumači rezultate”.

Takođe se kaže:

Dobra laboratorijska praksa predlaže upotrebu pozitivnih i negativnih kontrola kako bi se osiguralo da: Test reagensi rade i da je test pravilno izveden.“

Navodi se i da bi ove kontrole trebalo sprovoditi, prije svakog većeg ispitivanja uzoraka, sa svakom probnom pošiljkom i u „periodičnim intervalima“ koji nalažu važeći zakoni i smjernice.

Dakle, ovi testovi nisu „unaprijed štelovani“ da bi dali željeni rezultat, već se koriste da bi bili sigurni da su testiranja koja se obavljaju validna.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.