10/10 – Sve laži o vakcini na jednom mjestu

2364

Antivakserska kampanja nije nikakva novost, ona traje odavno, međutim svoju kulminaciju doživjela je kombinacijom društvenih mreža i pojavom vakcine protiv novog koronavirusa, koji je odnio preko tri miliona života širom planete.

I prije nego što je zvanično odobrena i stavljena u upotrebu, ta vakcina je označena  kao alat kojim se između ostalog želi “smanjiti populacija na zemlji”. Ovo je samo  jedna u moru tvrdnji koje targetiraju vakcinu kao biološko oružje, koje sudeći prema onome što često imamo priliku da čitamo na internetu, ima perfidne namjere usmjerene ka čovječanstvu.

Ove navode potvrđuje nedavna objava sa Fejsbuka u kojoj je u jednoj slici integrisano deset različitih spornih tvrdnji koje se tiču vakcine protiv kovida. Autor ove objave apeluje na svoje pratioce da se ona širi, što je sudeći po velikom broju dijeljenja ovog sadržaja za kratko vrijeme(preko 300 puta), veoma prihvaćeno.

“10 činjenica o vakcini protiv kovida, koje morate znati prije odluke o vakcinaciji”.

Da životinje na kojima su testirane vakcine nisu uginule, potvrđuje članak sajta FullFact, koji je specijalizovan za raskrinkavanje lažnih vijesti.

Da vakcina putem stvaranja antitjela pruža zaštitu od zaraze kovidom i teške kliničke slike, nedvosmisleno potvrđuje Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Potpuno vakcinisani ljudi i dalje mogu oboljeti od Kovida, međutim taj procenat je veoma nizak, navodi se između ostalog i na sajtu kompanije Fajzer/Biontek, u tekstu u kojem piše da je vakcina preko 91 odsto učinkovita u sprječavanju obolijevanja, kao i sto odsto u sprječavanju teške kliničke slike.

Demantovanjem tvrdnji o navodnom izazivanju neplodnosti bavili smo se i ranije. Takve tvrdnje jasno su opovrgnute u jednom od ranijih tekstova. Takođe, tvrdnje o tome da vakcine izazivaju srčani udar, ranije su negirali svjetski fact-checking sajtovi.

Vakcina protiv koronavirusa ne sadrži u sebi ćelije abortiranih fetusa, jasno je naznačeno u članku sa Raskrinkavanja.me. Uz to mRNA metoda pravljena vakcina ne predstavlja nikakav eksperiment, što još jednom potvrđuje američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Vakcina protiv koronavirusa ne sadrži u sebi ćelije abortiranih fetusa, jasno je naznačeno u članku sa Raskrinkavanja.me. Uz to mRNA metoda pravljena vakcina ne predstavlja nikakav eksperiment, što još jednom potvrđuje američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Ništa manje od prethodnih, nijesu zabrinjavajuće ni tvrdnje o navodnoj učinkovitosti lijeka ivermektin u borbi protiv kovida.

Na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) poručuju:

Na ovom sajtu moguće je pronaći čitav niz istraživanja i preporuka koji se tiču vakcine, čime se potvrđuje da je ona trenutno jedini pravi lijek i sredstvo u borbi protiv COVID-19.

Imajući u vidu da je iznesen čitav niz nespornih činjenica koje ponaosob opovrgavaju svaku izrečenu tvrdnju u fejsbuk objavi, ona dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, brojne iznesene činjenice u objavi interpretirane su na obmanjujući način i u pojedinim svojim dijelovima nemaju naznake realnog utemeljenja zbog čega ona biva ocijenjena i kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.