Konzumiranjem hrane koja sadrži šelak ne jedemo bube

3754

Posljednji novitet u prehrambenoj industriji na nivou Evropske unije (EU), usvojen krajem januara 2023, je omogućavanje prodaje smrznutih i osušenih larvi brašnara, u prahu i obliku paste, dok će se zrikavci prodavati kao djelimično odmašćeni prah. 

Gotovo revolucionarna odluka koja je došla sa evropske adrese izazvala je negodovanje kod brojnih korisnika društvenih mreža. Pojedini su objavili video u kom su prikazane Kinder čokoladice, a prema tvrdnjama pojedinaca koji su podijelili ovu objavu, u sastavu slatkiša se nalaze insekti. Navodno, primjer ovog slatkiša dokazuje da se insekti već koriste u proizvodnji namirnica.

“Mislite da ih još nema na policama za prehranu bilo bi dobro ponekad i pozadinu pročitati”, naveo je jedan korisnik Fejsbuka u objavi.

Ovaj opis prati video snimak u kojem se tvrdi da se među sastojcima pomenute čokoladice nalazi šelak, čime se navodno dokazuje da jedemo insekte.

Međutim, ono što je važno znati je da je šelak jestiva prirodna smola koja se koristi u prehrambenoj industriji za ukrašavanje i zaštitu namirnica i njihovog izgleda. Poizvodi se od lučenja nekih insekata porodice coccidis na granama raznih stabala međutropskih zona Azije. Nakon berbe, prolazi proces obrade a potom stavlja u promet u različitim oblicima (štapići, zrna, ljuspice).

I da – tačno je da se nalazi u pomenutim čokoladicama.

To su potvrdili i iz kompanije koja proizvodi Kinder Schoko Bons.

“Koristimo šelak i arapsku gumu kako bismo spriječili da se čokoladna površina Kinder Schoko-Bonsa istopi, čineći ga otpornijom na toplotu ruku i njihovu površinu sjajnijom.

To je mali detalj, ali je veoma važan za nas i cijenite ga vi, potrošači”, glasi poruka potrošačima.

Šelak, kao aditiv pod šifrom E 904, se godinama koristi za različite proizvode.

“Koristi se neograničeno za površinsku obradu voća kao što su agrumi, dinje, jabuke, kruške, breskve, ananas, mango, avokado, šipak, papaja i neoljuštena tvrdo kuvana jaja, samo kao premaz u raznim namirnicama (orašasti plodovi, žvakanje -žvake, ukrasi, premazi, nadjevi i drugi konditorski proizvodi, sitni fini pekarski proizvodi premazani čokoladom, kakao i proizvodi na bazi čokolade, zrna kafe, grickalice od krompira i žitarica)”.

Prema Pravilniku o prehrambenim aditivima (Strana 18.), u upotrebi je od 2012. godine.

(Pravilnik o prehrambenim aditivima, 2018)

Međutim, konzumacijom hrane koja sadrži aditiv šelak ne znači da jedemo insekte. Jednako apsurdno bi bilo tvrditi da recimo prilikom konzumacije meda jedemo pčele.

Dakle, kada pojedemo proizvod sa šelakom, ne jedemo bube ili insekte. Istina je da konzumiramo proizvod koji potiče od supstance koju prirodno proizvodi jedna vrsta insekta i koja se godinama, potpuno bezbjedno, koristi u prehrambenoj industriji i nije tajni sastojak.

Ovakve tvrdnje dio su narativa o korišćenju buba u ishrani koji se učestalo dijeli posljednjih sedmica. Upravo tim narativom se pokušava nametnuti tvrdnja da će nas EU primorati da jedemo razne insekte, a njome smo se već bavili.

Zbog prethodno predstavljenih dokaza, tvrdnju navedenu u objavi i videu koji smo analizirali ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article