Netačne tvrdnje o “istrebljivanju” nevakcinisanih bijelaca

690

Predstavnici zdravstvenih organizacija imaju tajni plan da podrede čovječanstvo svojim ciljevima, čuli smo od dezinformatora bezbroj puta do sada.

Jedina inventivnost takvih tvrdnji ogleda se u scenariju kakav nam se navodno sprema.

Portal Nulta tačka objavio je informaciju da je predsjednica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dr Kerol Bejker otkrila “plan za istrebljivanje” nevakcinisanih bijelaca.

“Šef CDC-a: Vreme je da se ubiju belci koji odbijaju vakcine”, glasi naslov na portalu.

Kao dokaz za tu tvrdnju, autor teksta navodi snimak, koji ipak nije prikazan u samom članku, a u tekstu se navodi da je Bejker saopštila svoj plan da se bijeli zamijene imigrantima u cilju smanjenja procenta nevakcinisanih.

“Dr Kerol Bejker je uhvaćena kako opisuje ono što ona naziva „rešenjem” tokom „Postizanja uspeha vakcinacije dece u SAD” na panel diskusiji sponzorisanoj od strane Nacionalnog udruženja za meningitis u Njujorku.

„Dakle, imam rešenje. Svaka studija objavljena u poslednjih pet godina, kada pogledate one koji odbijaju vakcinu…ne govorim o…oklevanju, većinu njih možemo da nagovorimo. Nego o onima koji odbijaju vakcinaciju. Samo ćemo se otarasiti svih belaca u Sjedinjenim Državama… Pogodite ko najviše želi da se vakciniše? Imigranti.”

“Pakleni plan” predsjednice CDC-a podijelili su I brojni korisnici Fejsbuka. (1, 2, 3)

Pronašli smo video koji je iskorišten za ovu tvrdnju. Dio govora doktorice Bejker na panel diskusiji “Postizanje uspjeha vakcinacije djece u SAD-u” koja je održana u maju 2016. godine isječen je i predstavljem u kontekstu kovid pandemije.

U opisu izvornog videa panel diskusije istaknuta je funkcija doktorke Bejker koja u tom trenutku nije imala nikakve veze sa CDC-jem.

Dr Bejker zapravo govori o otporu na vakcinaciju nekih zajednica u Hjustonu u Teksasu (54:03), upoređujući zajednicu bijelaca sa imigrantskom hispanoameričkom zajednicom. 

„Boriti se. Bitka se bori. Jedna porodica, jedan ljekar, jedan zdravstveni centar. Upravo to radimo i mi. Govorimo o manjini i strategijama za manjine. Tako da imam rješenje. Svaka studija objavljena u posljednjih pet godina, kada pogledate one koji odbijaju vakcinu, ne govorim o oklijevanju, već o onima koji odbijaju, samo ćemo se otarasiti svih bijelaca u Sjedinjenim Američkim Državama. Zato što je Hjuston najraznovrsniji grad u čitavom SAD-u. U tom gradu se govori sedam azijskih jezika. Ja sam manjina duže od dvadeset godina u Hjustonu. Većina je ono što mi zovemo Hispanoamerikanci, to nije rasa ili etnička pripadnost. To je politička određenje. Mnogi su iz centralne i Južne Amerike, Meksika. Pogodite ko najviše želi da se vakciniše? Imigranti.”

Dakle, govor doktorice Bejker je prikazan u pogrešnom kontekstu. Od početka kovid pandemije, video isječak je više puta podijeljen, a moguće je pronaći klipove koji su naknadno izmijenjeni u dijelu fukcije, povezujući je sa CDC-em.

Ova tvrdnja je bila predmet analize i drugih fakt čeking timova. Kako se navodi na vebsajtu Infotagion, dr Bejker nikada nije bila „predsjedavajući CDC-a“, već je predsjedavala Savjetodavnim komitetom CDC za praksu imunizacije od 2009. do 2012.

Zbog činjenice da je kratak dio obraćanja dr Bejker prikazan u pogrešnom kontekstu, medijsku i objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article